Ordet "måste"

GreatBeing blogg: Ordet "måste"

Det allra viktigaste i dag, eller?
 
Det finns något som påverkar hur dagen blir, kanske mer än allt annat. Nyfiken på vad?
 
Känn efter hur det känns när du läser det här: snöslask och bara sandaler på fötterna, måndag morgon och slut pengar – hur känns det? Känn efter!
Byt sedan ut orden till: semester och strålande sol, fredag och lönedag – hur känns det nu?
 
Allt är bara ord. Orden i sig betyder ingenting. Det är det du förknippar med ordet som har betydelse. Tänk ordet måste. De allra flesta av oss gillar inte det ordet. Ändå säger vi ”måste” varenda dag. Du känner säkert någon – kanske till och med du själv - som är omgiven av ”tusentals måsten”. Hur påverkas man av det?
 
Jag vill sticka ut hakan och påstå att det inte finns någonting vi verkligen måste. Varje gång jag påstår det, kommer protesterna: 
Man måste jobba! Räkningarna måste betalas, mat på bordet osv.
Nej, man måste inte jobba. Man väljer att jobba, så att man kan betala för de tjänster man använder, för att köpa mat och ge kroppen näring osv.
Man måste äta, sova, dricka!
Nej, man behöver äta, sova, dricka för att må bra. Det är ingen som tvingar oss.
Man måste andas, det kan man inte styra över!
Nej, men man kan inte låta bli att andas – om man inte ligger i respirator. Måste, är i min värld ett fullständigt överflödigt ord. Som ofta ger en dålig känsla.
 
Lyssna på det här:
Jag måste åka nu, annars kommer jag för sent! 
Känn hur andningen blir snabbare, ytligare, kanske pulsen går upp till och med? Inte många sträcker på sig samtidigt som man säger de här orden. 

Lyssna nu istället på det här:
Dags att åka, jag gillar att vara i tid! 
Kraften samlas, andningen är troligen normal. Kroppen sträcks, man gör sig redo med en positiv beslutsamhet– till skillnad från att rusa iväg, rädd att vara sent ute.
 
Samma budskap, bara uttryckt på olika sätt. De skapar också helt olika reaktioner i kroppen, vilka i sin tur är helt avgörande för kroppens aktuella kemi. En kemi som påverkar hela vårt sinnestillstånd, för flera timmar framöver.
 
Våra ord – även de tänkta – påverkar oss. De anger tonen för vår dag, hur vi kommer att hantera det som händer, hur vi bemöter andra. Är det värt lite engagemang? Jag tycker det.

/Susanne
 

Etiketter: stress krav prestation

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln