Meditation är egentligen enkelt

GreatBeing blogginlägg: Meditation är egentligen enkelt

En meditation kan se ut på många olika sätt. Den kan utföras var, när och hur som helst. Det finns inga regler för hur meditationen ska gå till för att uppnå dess fördelar. Det kan vara mycket enklare än du tror.
 
I Japan används t.ex. Kyudo (bågskytte) för meditation och personlig utveckling. Det är den medvetna rörelsen i fullständig närvaro, som är meditativ. Vad du gör spelar ingen roll – det är hur du gör det, som är viktigt. 
 
Fullständig närvaro kan upplevas som ett svårt mål. Se det i så fall hellre som att du går in i en bubbla, och stänger ute allt runt omkring. För det är troligen allt som behövs för att du ska gå ner i varv, och därmed ha stor nytta av meditationen.
 
Det viktiga är att du väljer något som passar dig och din natur. 
Du kan ta en meditativ promenad, du kan titta på ett ljus, eller fokusera på din andning. Allt är meditation och vad du väljer spelar ingen roll. Tycker du om att sitta stilla, så gör det. Har du svårt att sitta stilla, så låt bli. 
 
Det finns många olika metoder och läror, och ingen är vare sig rätt eller fel. Utan fasta idéer om hur det ska vara, öppnas en helt ny värld för den som är intresserad av att pröva meditation.
 
Nej meditation ger inte ”bara” lugn och ro. 
Forskning i mängder berättar om fördelarna. Här är ett axplock på ren och enkel svenska.
 
·      Den del av hjärnan som lagrar och återkallar minnen (hippocampus) bryts ner av stress – och återuppbyggs av meditation.
 
·      Meditation gör oss mer flexibla på flera sätt. Kognitiv funktion handlar om hur vi tolkar, förstår och minns information, samt hur vi sedan använder informationen för t.ex. problemlösning. Ökad kognition innebär också bättre koncentrationsförmåga, och förmåga att hantera känslor. 
 
·      Den ökar kreativiteten, alltså vår förmåga att komma på nya idéer och tillvägagångssätt. Inlärningsförmågan ökar också.
 
·      Meditation sänker stresshormoner, vilket leder till minskad risk för inflammationer och andra sjukdomstillstånd. Den påverkar kroppen på samma sätt som antiinflammatoriska och smärtstillande läkemedel. Den kan till och med påverka dina gener. 
 
·      Regelbunden meditation påverkar DNA positivt och kan öka livslängden. (Genom telomerer som skyddar arvsmassan vid celldelning.) 
 
·      Meditation ökar empati och kan vara vägen till självacceptans.
 
·      10 minuters meditation sänker ångest och ökar fokus. Detta gäller även nybörjare. 
 
 
Vill du ha hjälp att komma igång så ta vår kortkurs. Du hittar den i vår kursportal – kostnadsfritt så klart.

/Susanne
 
 
Källor: 
Sharpbrains.com 
Hölzela, B, K. Et al. Mindfulness practice leads to increases in regional brain gray matter density, Psychiatry Research: Neuroimaging, 2010. 191 (2011) 36-43. doi:10.1016/j.pscychresns.2010.08.006 https://www.kth.se/forskning/artiklar/meditation-gor-dig-battre-1.923018
American Mindfulness Research Association
Center for Healthy Minds
Integrating Mindfulness Training into K-12 Education 
Fostering the Resilience of Teachers and Students 
Learning to BREATHE: A Pilot Trial of a Mindfulness Curriculum for Adolescents
https://fof.se/tidning/2011/3/meditation-ger-tjockare-hjarnbark
https://www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223%2816%2900079-2/fulltext
Epel E, Daubenmier J, Moskowitz JT, Folkman S, Blackburn E. Can meditation slow rate of cellular aging? Cognitive stress, mindful- ness, and telomeres. Ann N Y Acad Sci. 2009;1172:34-53
https://www.sciencedaily.com/releases/2017/01/170124111354.htm

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln