Tips för en jul med mindre stress

GreatBeing blogginlägg: Tips för en jul med mindre stress

Den här julen är optimal för ledighet, det är ju en bra början. Det bästa vi kan göra för att slippa stress i jul, är att tänka efter – före.
 
Julen är en tid när vi tänker allra mest på andra och minst på oss själva. MEN – hur sunt är det egentligen? Och är det att lasta sig själv till gränsen, verkligen till glädje för andra? Vill de övriga se allt vi gjort, eller vill de hellre höra oss skratta? Cirkusen kan bara fortsätta så länge vi är en del av den, eller hur?
 
Julen är också den helg där gamla könsroller lever kvar. Det är fortfarande kvinnor som tar största ansvaret. Bestäm dig redan nu var du tänker lägga ribban för dig själv i år.
 
Ta fram papper och penna och skriv ner allt som du tycker ska göras och finnas med till jul. Skriv allt som du kan komma på – städning, mat, julklappar. Familjeträffar, vem ska komma, var ska ni vara, vilka är med, är alla överens – om inte vad gäller? 
 
Skriv ner alla dina tankar. Inte bara det praktiska, utan även det som rör ditt psyke och dina känslor. 
 
Lägg det sedan åt sidan till nästa dag. Då tar du fram det igen och försöker se på det så neutralt som du kan. Vad är viktigast för dig, vad värdesätter du mest? Stryk under det. 
 
Sänk dina krav med minst 50 % - vad blir kvar? Tänk dig att din bästa vän har skrivit listan, och nu frågar dig om råd hur hon ska göra. 
 
Prata med dina nära. Berätta hur du känner och lyssna på vad de säger. OBS! Du behöver bara lyssna – inte lösa allt de vill.
 
Delegera och kom överens om en fördelning. Och släpp det du överlämnar åt andra, det är inte längre ditt ansvar. Visa att du uppskattar det de gör, oavsett hur de löst det.
 
Byt ut alla ”måste” till ”vill”. Kan du inte säga ”vill” så släpp det. 
 
Ordna knyt, oavsett vem du ska vara hos. Kom överens i förväg vem som gör vad. 
 
Våga bryta traditioner. En tradition är inte värd att hålla på om den får dig att må dåligt. Det går alldeles utmärkt att skapa nya traditioner. Tillåt dig styras av vem du vill tillbringa julen med, inte vem som blir besviken eller sur. 
 
Tänk igenom hur många du klarar av att träffa, och planera in övriga vid ett annat tillfälle. Tala om att du vill träffa dem en annan gång för att verkligen få rå om dem ordentligt. Vem säger nej till det? Om du verkligen menar det förstås. Och gör du inte det, så behöver du inte träffa dem alls. Det är ok!
 
Alla har sin egen idé om hur julen ska vara, det är ganska självklart att alla inte kan ha sin drömjul. Men alla kan ändå ha trevligt tillsammans, om det är det som är uttalat viktigast. 
 
Utgå från dina egna behov, inte andras. Det är bara de behoven du kan känna till, och har ansvar för.
 
Ha en god och fridfull jul!
/Susanne

PS! Behöver du hjälp med samtalen? Boka vår onlineutbildning Bemästra kommunikationen, så är du redo när orden behövs.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln