3 tips som håller stressen borta

Dagarna snurrar på, en hinner nätt och jämt med. Plötsligt tar orken slut. Hur gick det till, vad hände? Och varför märkte jag det inte? 
 
Människan är otroligt anpassningsbar – på gott och ont. Vi anpassar oss direkt till dagsformen, och därför kan vi missa varningssignalerna. 
 
En studie med en grupp läkarstudenter i USA, har visat att några små förändringar i vardagen kan vara räddningen. Några viktiga justeringar i attityd, har stor betydelse för att kunna hantera stress.
 
1.     Byt oro till förväntan
Vad kan du se fram emot som gör dig glad? Tänk på det, istället för det som oroar. Skriv ner ett antal saker. Och för sedan in dem i kalendern, så att du också ser kul saker och inte bara jobb. 
 
Skriv in något stort per år, som t.ex. semesterresa eller något att fira, en kurs eller utbildning bara för din egen skull.
Varje vecka skriver du in en mindre sak, som t.ex. bio/god middag/träff med vänner/spakväll hemma.
Skriv också in då och då att du ska ge något, som t.ex. ett mess eller mail där du berättar varför den personen betyder så mycket för dig, uppmuntran till någon som verkligen behöver det, ett samtal till någon i familjen. Var uppmärksam på vad din omgivning har på gång och skriv upp att fråga hur det gick. Det är en stor gåva att ge, när du visar att du hör och ser andra.
 
2.     Byt rädsla till skräckblandad förtjusning. 
Den känsla vi har när vi är på väg uppför i berg- och dalbanan. Tro det eller ej, men de här båda är samma känsla i grunden. Den ena stärker immunförsvaret, minskar risken för hjärtsjukdomar, och gör att du har lättare att lära dig saker. Gissa vilken?
Vad finns det som skrämmer dig lite, men samtidigt lockar dig? Saker som du skulle vilja, men du tvekar för du är lite rädd.
Kanske du vill pröva en ny sport, lära ett nytt språk, ta kontakt med en intressant person.
Tänk efter – vilka saker har du längtat efter att lära dig, prova på eller som du ser som ett måste i det här livet? Fastna inte i gamla idéer om vad du kan och inte. Bara för att du fick för dig något innan du var vuxen, betyder inte det att det ska gälla för all framtid. Det var då – nu är nu! Du har redan gjort en massa saker som du inte trodde att du skulle greja, eller hur?
 
Gör något nytt varje månad, utmana dig själv och upplev känslan av att växa. Läs en bok, gå en kurs, googla på ett visst ämne, prata med någon som har en kul hobby eller intresse. Ta upp saker med dina vänner som ni normalt inte pratar om.
 
3.     Byt måste till väljer
Skaffa dig en vana att tänka: Jag väljer att göra det här därför att… Istället för: Jag måste göra det här.
När du byter måste till väljer, så hämtar du hem din kraft istället för att ge bort den. Du går från marionett till handlingskraftig. Två helt olika känslor, med helt olika hormonpåslag som bestämmer om stressen bryter ner dig eller inte.
 
Ta hand om dig – Börja idag!
/Susanne
 
Och du! Nu hittar du två guidade meditationer under sidan Bonus. Ta hjälp av meditationerna för att slappna av, eller välj meditationen för mer energi. 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln