10 tips som hjälper dig att släppa taget om det som begränsar dig

Önskar du ibland att du kunde släppa taget, men det känns omöjligt? Här får du Topp 10 hur andra gör.
 
Önskar du ibland att du kunde släppa taget, men det känns omöjligt? 
Du vet hur det är, när vi går och retar oss på något och det liksom kryper i kroppen. Ibland är det ju så klart något som är viktigt för oss. Men handen på hjärtat, hur ofta handlar det om småsaker?
 
Allt i vår omgivning ställs i relation till varandra. Därför kan små saker upplevas som stora. Saker som vi inte ens skulle se om vi stod inför ett STORT problem. Vi missar dem helt enkelt när vi är upptagna av något viktigare. Det här är grunden till det vi skämtsamt brukar kalla I-landsproblem. 
 
Hjärnan är programmerad att hitta sådant som stör vårt välbefinnande. Därför är våra tankar till 80 % upptagna med ”negativa” saker. Vill vi ha det annorlunda så behöver vi programmera om, och det är fullt möjligt!
 
Gör vi inte det, så fortsätter hjärnan att visa oss allt ”dåligt”. Den prioriterar aldrig utifrån vad som är viktigast. Nej, den skickar alltid först fram det som påverkar oss mest känslomässigt. Det kan ju kännas som ett slag under bältet, men både vi och vår kropp är helt och hållet känslostyrda. Vi kan tro att vi är logiska och förnuftiga, men det är fortfarande känslorna som har sista ordet.
 
Det är dina tankar om en person eller en situation, som väcker den aktuella känslan. Därför är det snabbaste sättet att släppa taget, helt enkelt att byta tanke.
 
Här är resultatet från vår undersökning över hur andra gör:
1.     Hur viktigt är det här om 1 år? Se tillbaka på andra situationer som har hänt för länge sedan. Jag har släppt värre saker.

2.     Vill jag ha rätt, eller må bra? Är det här viktigare än min egen hälsa? (ja, din hälsa påverkas av känslomässig stress)

3.     Är det här något jag skulle bry dig om, ifall jag blev utan jobb eller bostad? (om det nu inte är just det, som det handlar om)

4.     Jag är större än det här problemet, och tänker inte låta mig påverkas av det. Jag tar hand om mig själv.

5.     Varför är det här viktigt? Vad behöver jag för att släppa det? Är det troligt att jag kommer att få det genom att stå fast vid min ståndpunkt? Kan jag ge det till mig själv?

6.     Försök se saken utifrån, så opartiskt jag kan. Titta från flera håll, ge alla en ärlig chans. Ta bort mig själv ur ekvationen. Sätt en annan person på min plats, hur ser det ut nu?

7.     Jag tänker inte låta någon annan styra över hur jag mår. Det vill jag bestämma själv. (när du påverkas av någon annan, så tillåter du hen att flytta in i dig och bestämma hur du känner dig)

8.     Jag väljer att förlåta och gå vidare. (att förlåta är inte samma sak som att acceptera handlingen, bara att det hänt)

9.     Vad kan jag lära mig av det här? (vänd det till positivt växande)

10.  Om jag var Dalai Lama, hur hade jag hanterat det här? Tänk ”ge” istället för ”få”. Hur kan jag bidra till fred och frid? Varje gång jag ger något, så mår jag bra. (självklart inte till självutplåning)
 
Att släppa taget eller inte handlar mycket om prestige, försvar och gamla föreställningar om ”rätt och fel”. Välj det som du mår bäst av – i längden. Kom ihåg att alla gör så gott de kan efter sina förutsättningar just då, du också. Du är alltid helt ok!

/Susanne

PS! Vår e-kurs Vägen till frihet - släpp taget om det som begränsar dig, är en kurs med konkreta tips som du har nytta av direkt och över tid!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln