5 saker som hjälper dig ur jobbiga situationer

GreatBeing blogginlägg: 5 saker som hjälper dig ur jobbiga situationer

Vi hamnar alla i situationer när känslorna tar över och hjärnan blockeras. Vi kan känna oss ifrågasatta eller utmanade, ha rädslor att inte vara omtyckta eller bra nog. Kanske blir vi arga, ledsna eller helt ställda utan att hitta svar. 
 
Det finns några enkla knep för att ta sig igenom en jobbig situation, och på sikt att slippa hamna där alls. Det enda som krävs är att du är uppriktig och ärlig med dig själv, samt en vilja att vara din egen bästa vän.
 
1.     Vet att det är dina tankar om det som händer, som ligger bakom dina känslor. Aldrig själva händelsen. Det här är viktigt att komma ihåg! Det innebär nämligen att du kan behålla kontrollen, istället för att ge bort den.

2.     Påminn dig om att allt som andra människor gör och säger, i grunden enbart har med dem själva att göra. Hur vi uppfattar andra och vår omgivning, färgas alltid av våra egna föreställningar och upplevelser. Om någon har åsikter om dig, så ta inte bara åt dig. Är det vänligt menat, konstruktiv kritik, eller bara något som hen tycker?

3.     Skriv ner det som hänt, i detalj och ocensurerat. Stryk sedan allt du har antagit, alla känslor du kände, korrigera alla överdrifter, ta bara med det som du faktiskt har hört och sett själv. Sedan kan du mer neutralt se på händelsen och fatta beslut hur du vill gå vidare.

4.     Fråga dig själv ärligt: Vilket är värst – Det som verkligen hände, eller det jag tänker om det som hände? Ingenting kan fastna hos dig, om du inte själv tror på det. Vad är det i den här situationen som du är orolig eller rädd för? Är känslan motiverad eller är det ett gammalt mönster?

5.     Skriv om händelsen som en reporter (i 3:e person). Bara fakta, i en kort notis med rubrik. Tänk dig att du ska skildra en händelse mellan några du inte alls känner. Så fort vi är med om något, så skapar hjärnan en historia om saken. Hur den historien blir, bygger på våra tidigare erfarenheter och minnen. Alldeles för sällan stämmer den med verkligheten.
 
Det är så lätt att förlora sig i yttre omständigheter. När vi börjar hitta tillbaka till oss själva, så hittar vi samtidigt en trygg plattform att stå på i alla lägen. Där kan ingen och ingenting rubba oss, för där vet vi.
 
Om du ofta hamnar i situationer där du känner dig osäker, börja bygga upp din självkänsla genom att mata dig med allt du gör och är som är bra. Uppmärksamma när du är onödigt kritisk och nedvärderar dig själv. 
 
Du gör alltid ditt bästa, och det är bra nog!       

/Susanne                  
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln