5 steg för lugn och ro till natten

GreatBeing Blogg: 5 steg  för lugn och ro på natten

Med oro i kroppen kan det vara svårt att somna, det blir lätt att tankarna istället mal runt och runt. Det här gäller så klart vid all form av stress. Kanske känner du igen situationen?
 
Utan den vila som kroppen behöver för att återhämta och reparera, så påverkas vi på många sätt. Vi blir inte bara allmänt trötta och sega i tanke och handling, vi blir också retliga och nedstämda. 
 
Har du svårt att somna finns det knep att ta till. Börja redan på dagen med någon form av rörelse, gärna utomhus. Tänk dig sedan att dagen ska ”tona ut” på ett så lugnt och harmoniskt sätt som möjligt. Nedvarvningen bör vara klar redan när vi går och lägger oss.
 
Här är 5 bra steg till kvällen:

  • Ha samma rutiner varje dag, helst även på helgen. Med en invand rutin kan du göra det mesta på autopilot, utan att behöva fundera så mycket. Ha gärna mörkt och svalt i sovrummet, och tänk på att en rörig omgivning lätt leder till ett rörigt inre. 
  • Att vi ska undvika skärmtid 1 timme före läggdags, vet du redan. Däremot är lugn yoga bra. Likaså att dricka något varmt – te på kamomill, timjan, valeriana, kanel, främjar känslan av ro.
  • Ta en varm dusch eller ett bad. Smörj in dig med en olja som passar din hud. När du stryker över din hud, frisätts oxitycin. Ett må bra hormon som hjälper dig gå ner i varv. Tänk på att bädda så som du vill ha det, visa dig själv omtanke. Många gånger känner vi oss mer trygga när vi stoppar om oss ordentligt med täcket.
  • Lyssna på lugn musik, läs en bok (kanske inte en skräckroman). Ha papper och penna bredvid sängen, och skriv ner direkt om det dyker upp tankar om saker du ska komma ihåg osv. Få det ur dig så du kan släppa det sedan.
  • Andas medvetet in och ut genom näsan. Räkna till 5 medan du andas in, håll i 5, andas ut i 5, håll i 5. Börja om, kanske 4-5 gånger eller vad som känns bra. 
  • Visualisera en av dina favoritplatser. Använd alla dina 5 sinnen och – det viktigaste – ta med känslan. Tacksamhet fungerar i alla lägen.

 
Mat som främjar sömn:
Pistaschnötter – det melatonin-rikaste vi kan äta. Banan, spenat, kamomill, ananas.
Mat för att varva ner: druvor, kiwi, kyckling, makrill, melon, potatis, pumpafrö, valnöt. 
Undvik att äta och dricka alkohol i stora mängder. Likaså att gå och lägga dig hungrig. 
 
Om du ändå har svårt att falla till ro – tänk inte att du måste sova, den tanken är oerhört stressande i sig. Tänk istället att du vilar, att bara vila är också bra på många sätt.
 
Sov gott!
//Susanne

Vill du prova på meditation? Vi erbjuder en gratis kortkurs, Fixa meditationen, som passar perfekt att börja med.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln