Förändra tankar – hur gör man?

Du odlar dina tankar inne i dig själv, och du bestämmer vem och vad som ska få finnas där.
Du odlar dina tankar inne i dig själv, och du bestämmer vem och vad som ska få finnas där.

Att förändra en tanke är mer än att hitta en distraktion, eller att tillfälligt släppa något. Det är att i grunden ändra sitt sätt att tänka. Varför vill man göra det?
 
En del tankar får oss att må dåligt, en del skrämmer oss rent av. Somliga tankar trycker ner vår självkänsla, och begränsar oss på olika sätt. På grund av våra tankar kan vi känna oss utmanade i våra relationer, i vår yrkesroll, som förälder o.s.v. Så här behöver det inte vara.
 
Genom den senaste forskningen har vi fått mer och mer kunskap om hur våra tankar påverkar vår tillvaro. Vi vet att vi ofta sitter fast i gamla tankebanor, och skulle må bra av att byta ut någon. Ändå kommer vi inte riktigt till skott. Det kan kännas svårt, jobbigt eller t.o.m. omöjligt. 
 
Ingen behöver förändra sina tankar för att bli ”bättre”. Det är heller inget mål att bara lära sig ”tänka positivt”. Syftet med att förändra tankarna bör vara att må bättre. Vad det innebär för dig, vet bara du.
 
Några idéer om du känner dig manad att pröva:

  • Du kan aldrig bara ta bort en tanke, du behöver byta ut den mot en annan. Var medveten om att du kan välja fritt! Ingen och ingenting bestämmer vad du ska tänka, det gör bara du själv.
  • Vad skulle du vilja var sant i ditt liv? Hur eller vad skulle du behöva tänka för att komma dit? Tänk dig in i situationen, vilka tankar hör ihop med den? Är det tankar du tänker idag?
  • Uppmärksamma och plocka upp en av dina vanligaste tankar. Pröva att omformulera den lite grann. Exempelvis ”Jag vet inte hur det ska gå till”. Kan bli:
    Jag vet inte hur det ska gå till – ännu/men jag lär mig/men jag får säkert hjälp. 
  • Skaffa dig inre bilder av den nya, valda tanken. Bilder sitter djupare än bara ord, och bra bilder hjälper dig att snabba på processen.
  • Det du tänker, kommer hela ditt kroppssystem att sträva efter. Det blir din verklighet. Förutom att kolla på dina egna tankar, kan du lyssna på vad andra säger och se hur deras verklighet ser ut. Där kan du hitta inspiration, alternativt se vad du bör undvika.
  • Dina känslor speglar dina tankar. Välj tankar som ger dig en bra känsla i kroppen och undvik motsatsen. Ta hjälp av kroppen, den ljuger aldrig.
  • Använd förnuft och logik. Exempel: Det var så då, men nu är det så här. Det här kan jag göra/ta/leva med – resten släpper jag iväg. (Kom ihåg bilden, se saken fara iväg.)
  • Prata med någon, eller skriv ner saker runt en tanke du inte mår bra av. När du sätter ord på en tanke, får du ofta ett annat perspektiv. Sedan är det lättare att göra något åt den. 


Om du tänker att livet är tufft, ingenting är enkelt, man måste jobba för allt, så är det det du kommer att uppleva. Du är fri att tro och tänka vad du vill. Gör något bra av det, för din skull. Du är värd det.
 
/Susanne
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln