Läs en bok och må bättre

Forskning visar att läsning är ett hälsosamt nöje.

En studie gjord 2009 vid University of Sussex, England, visar att läsning kan minska stressnivån upp till 68 %. Så lite som 6 minuters läsning per dag sänker puls och muskelspänning.
 
Genom att ”glömma bort” den rådande situationen kan oro och ångest minska. Vi försvinner bort i en annan värld, istället för att lyssna på tankarna i huvudet. Vi använder fantasi och kreativitet när vi läser. Det ger åtkomst till annan medvetenhet, som kan förändra vår sinnesstämning helt.
 
Fysisk smärta kan göra oss sängliggande, och kanske också ensamma med nedstämdhet eller rastlöshet som följd. Då kan en bok vara ett gott sällskap och tidsfördriv. Läsning är också bra för att varva ner på kvällen, det kan bli lättare att somna och ge bättre sömn.
 
Nya bilder och sammanhang skapas i hjärnan, och vi behöver hänga med i berättelsen. Det bidrar till att hjärnan inte bara hålls igång utan t.o.m. utvecklas. Flera studier visar minskad risk för demens och alzheimer. Dessutom förbättras vårt ordförråd och minne. 
 
En amerikansk studie publicerad i skriften Social Science & Medicine, visar att människor som läser, lever längre. Den ökade funktionen i hjärnan tros vara en av orsakerna till detta. 
I min personliga och helt ovetenskapliga slutsats finns en faktor till – nyfikenhet. Människor som läser är ofta mer nyfikna. Nyfikenhet håller hjärnan igång och bidrar till ökad livslust, samt många fler positiva effekter vilka alla förlänger livet.
 
När vi läser tränar vi också på att fokusera på en sak, vilket är bra i många situationer för att slippa onödig stress och känslan av att vara splittrad eller otillräcklig.
 
Genom att välja vad vi läser kan vi också öka kraften hos våra känslor och egenskaper. Att läsa om personer som gör saker som vi själva skulle vilja men kanske inte vågar, kan ge den knuff vi behöver för att ta steget. Eftersom hjärnan inte kan skilja på verklighet och fantasi, så har vi på ett sätt redan prövat saken i fråga en gång genom att läsa om den, och motståndet kan då dämpas.
 
Läsning används även för att träna människors empati. Vi sätter oss in i andra människors situationer när vi läser, vilket kan öka vår förståelse för olika livsöden och beteenden. Igenkänning är också en viktig faktor. Vi kan känna att vi inte är ensamma om våra problem, och få bekräftelse att vi är ok precis som vi är och öka självkänslan.

Idag finns valmöjligheter. En pappersbok är att föredra på kvällen eftersom skärmljus påverkar trötthormonet melatonin negativt. E-boken kan du ha med dig överallt och läsa medan du pendlar t.ex. Är du trött i kroppen eller har sämre syn, är det skönt att bara kunna lyssna. Pröva dig fram och blanda efter vad som passar för stunden.

Trevlig läsning!
 /Susanne

Vill du ut och resa på din #hemester? Följ med Elsa!
 
Källor
Journal of College, Teaching and learning
Literature as a teaching tool for medical students
Proceedings of the National Academy of Sciences
Tidskriften Neurology 2013
Social Science & Medicine
The untold power of the book

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln