Lindra jobbångesten efter ledigheten

Blogginlägg från GreatBeing: Lindra jobbångesten

Semestern är slut för många vilket innebär att vi återigen ska börja gå upp tidigt, ta på jobbkläderna och leva upp till egna och andras krav. Den utvilade och avslappnade, blir nu kanske trött, rastlös, nedstämd och låg. 
 
Det spelar ingen roll om vi trivs på vårt jobb eller inte, de allra flesta känner av jobbångesten i alla fall. Det är kroppens naturliga sätt att förbereda sig, och brukar gå över efter några dagar eller någon vecka. Gör den inte det, så är det läge att söka hjälp eller nytt jobb. Är du på rätt arbetsplats, har du rätt arbetsuppgifter eller trivs du helt enkelt inte?
 
Hälsosamma tips: 

Förberedelse. Acceptera att du ska börja jobba, och förbered dig några dagar innan genom att hitta rätt dygnsrytm igen. 
Undvik gärna långa arbetsdagar den första tiden. Det är bra att börja och avsluta sin semester mitt i en vecka, om det är möjligt.
Kan du ändra på några rutiner så att jobbet känns lite ”nytt”? Allt behöver kanske inte göras på samma sätt som det alltid gjorts. Tänk långsiktigt så det är förberett när du kommer tillbaka. Kanske en tanke till julledigheten?


Planera. Reservera tid i kalendern för att svara på mejl och för uppdateringar, både i datorn och med kollegorna. Det är lätt att ge järnet när det är mycket i början, men planera in bara ett fåtal punkter första dagen. Gör de enkla sakerna först, och klappa dig själv på axeln när du kan bocka av något.  
Fördela arbetsuppgifterna i det du ska göra idag, det som kan vänta någon dag, och det som du behöver ta tag i först nästa vecka. Semestern ger ofta distans och nya perspektiv, passa på och prioritera bort saker istället för att fortsätta skjuta upp dem. 
Ta med i beräkningen att du behöver mer omställningstid så här i början, mellan olika arbetsuppgifter och varje gång du blir avbruten.
 
Fokus. Ta en sak i taget och lägg resten åt sidan så länge. Här och nu. 
Tänk positivt och sätt mål, fokuserar på nya möjligheter istället för alla måsten. Påminn dig om varför du gillar ditt jobb, känn tacksamhet och glädje över att du har ett jobb och ingår i ett sammanhang. 
 
Vardagen. Planera in något som du kan se fram emot, kanske redan första kvällen eller helgen. Gör roliga saker på kvällarna, inte bara på helgerna, så kan du längta till fler dagar än bara fredagar. Det behöver inte vara stora saker.
För in glädjeämnen i tillvaron för att få energi. Vad har lyft dig under semestern? Försök att få in de aktiviteterna i din vardag. Ta en promenad på lunchen, sätt dig och andas en stund emellanåt, sträck på dig och gäspa, fortsätt läsa böcker och lyssna på poddar. På så sätt orkar du mer och hjärnan fungerar bättre.
Brainstorma inte bara med dina kollegor, utan också med familj eller vänner, sätt era mål för hösten. När vi har något roligt att se fram emot, så mår vi bättre. 
Planera in något kul: 
varje vecka – träffa någon, ta ett bad, läsa en bok…
varje månad – spa, weekendresa, kurs…
varje år – resa, utbildning, hemmaprojekt…
 
Kanske du kan ta upp en gammal eller ny hobby? Hitta nya intressen och bekantskaper? Att utvecklas och lära sig nya saker är en riktig energiboost! 
 
/Susanne

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln