Sluta älta - så här får du frid i tanken

”Det skedde ett litet misstag, och jag har fortfarande inte kunnat släppa det. Det håller på hela tiden, särskilt när jag ska sova!” 
 
Vi känner alla igen det. Hjärnspöken som förvandlar petitesser till världsproblem – som måste lösas nu direkt! Eller som hela tiden tjatar ”jag måste sova nu”. Vi påverkas fysiskt och psykiskt, och dräneras på energi. Koncentration och logiskt tänkande lyser med sin frånvaro, och självkänslan sjunker. Till slut kan vi drabbas av allvarlig känslomässig stress. 
 
Allt ältande är en form av undvikande beteende. I stället för att antingen acceptera eller agera, så fastnar vi i ältandet. Det har ingen positiv effekt, och det är inte samma sak som konstruktivt tänkande. Varje gång vi försöker intala oss att den ältande tanken är falsk, så hittar hjärnan genast fler anledningar till att den stämmer. Ju mer vi försöker få bort det, desto mer fastnar det.
 
Hur gör man då?

  1. Bli medveten. Uppmärksamma vilken tanke som återkommer och stör dig känslomässigt. Hur påverkas du av tanken? Vilka känslor skapar den? 
  2. Ifrågasätt. Är det verkligen så här? Är det rimligt? Stämmer det med verkligheten? Fråga vad du vinner, så inser du snart att det inte leder någonstans. Var ärlig!
  3. Håll fokus på problemlösning. Vad kan du göra åt saken? Är det något du kan påverka och förändra? I så fall, ta ansvar och gör det. Vi blir lugnare om vi accepterar läget. Vi får en känsla av kontroll, oron minskar, vilket i sin tur begränsar ältandet. Lär av dina misstag och undvik eget dömande; ”Varför håller jag på så här?!” 
  4. Utmana. Avsätt 15 min till att grubbla och oroa dig, sedan slutar du. Ta med känslan, stanna i den. Stå ut med den i 2 – 3 min, så klingar den ut. Acceptera den och låt den vara där en stund. 
  5. Anteckna. För att öka förståelsen, så det blir lättare att se orsak och verkan. Skriv ner händelse, känsla, ev. lösning, din vinst. Tolka om händelsen och skriv ner motsatsen, ett nytt resultat. Det ger ett annat perspektiv, du kan distansera dig och se på saken ”utifrån”.
  6. Avledning. Bryt mönstret, gör något helt annat, helst något där du behöver koncentrera dig. Tänk gärna ut avledningsstrategier i förväg, så de finns när du behöver dem.

 
Ältandet kommer alltid att finnas hos oss, och det är ok. Med acceptans och medvetenhet minskar det betydligt, så även den känslomässiga stressen.
 
Det spelar ingen roll vad som har hänt, eller vad som kommer att hända – Du ÄR alltid helt ok, och det kan ingen tanke ändra på!

/ Susanne

Guidad meditation Sluta älta och grubbla
Praktisk vägledning här Vägen till frihet

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln