Så slipper du energitjuvar på jobbet

Blogginlägg från GreatBeing: Så slipper du energitjuvar på jobbet

Det finns bara ett sätt att komma ifrån energitjuvar, och det är att sluta låta dem ta din energi.
 
Vi kan inte påverka och styra andra människor, mer än möjligen arbetsuppgifterna om du har en chefsroll. Inte heller bestämma hur andra ska vara, vad de ska säga och göra. Den enda plats vi har makt att göra en förändring, är inom oss själva.
 
Det här är vad vi KAN göra:
 
Fokusera på våra egna uppgifter och alltid göra det bästa vi förmår. När vi gör det har vi möjlighet att känna oss nöjda med vår insats, och det bör vara det enda viktiga. När vi är nöjda mår vi bra. 
 
Är det någon som alltid klagar, tjatar eller gnäller runt dig, så gå därifrån. Sätt upp en skylt på ditt bord ”Jag tränar på att tänka positivt”. Sedan räcker det att bara peka på skylten med ett vänligt leende. 
 
Om du är beroende av andra för slutprodukt eller resultat, påminn dig själv att du inte har ansvar för andras insatser. Försök påtala och visa väg på ett vänligt sätt, fråga om det är något du kan hjälpa till med – om du vill och hinner! Fråga hur det är med personen bakom beteendet, kanske det inte är så bra? 
 
Om du upplever att kolleger sinkar, förstör eller rent av saboterar för dig, börja med att fråga dig själv om det verkligen är så. Försök se saken med objektiva ögon. Kanske har ni olika syn på arbetssituationen?
 
Om du rannsakar dig själv och ändå står fast vid att vara motarbetad, prata med personen ifråga: Det känns som om vi drar åt lite olika håll, vad kan vi konstruktivt göra åt saken? Hur ser du på det här?

KOM IHÅG att det aldrig handlar om dig! Det är något som den personen upplever som jobbigt, annars hade han eller hon inte betett sig så. Det kan handla om något du gör, men aldrig om vem du är. Du ÄR aldrig fel, och det är ingen annan heller. Vi kan göra tokiga saker, eller på olika sätt, men det är aldrig fel att vara människa och mänsklig.
 
Kommer du ingen vart med personen så tala med din chef. Prata utifrån hur du upplever din situation, gå aldrig till personangrepp. Du kan bara förmedla din egen personliga åsikt om andra, och den innehåller aldrig hela bilden. Det krävs mod för att våga berätta om sig själv istället för att hoppa på andra, men det är lättare att vara sann och ärlig vilket alltid lönar sig i längden. Får du inget gehör hos din chef och fortsätter må dåligt – byt jobb.
 
Allt som oftast är grundproblemet mitt eget. Om jag är rädd för att inte duga, inte vara bra nog eller har höga prestationskrav på mig själv, så kommer jag hela tiden att försöka ha koll på allt och alla runt omkring mig. Jag befinner mig hela tiden ”där ute” istället för i mig själv, den enda platsen där förändring kan ske.
 
Ingen kan ”ta din energi” eller ”komma åt dig” på något sätt, om inte du tillåter det. Det är inte omständigheterna som stör dig, det är dina tankar runt dem som stör. Dina egna rädslor, din egen oro, dina egna tvivel på dig själv och din förmåga. Allt det går däremot att göra något åt. Du kan!

/Susanne
Fler tips till en bra arbetsdag:
Att räcka till på jobbet
Bonusmaterial

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln