Jobba hemma - Det här behövs för att må bra!

Blogginlägg från GreatBeing: Jobba hemma - Det här behövs för att må bra

Arbetsplatsen
Fixa en plats där du bara jobbar. Går det inte på grund av platsbrist t.ex. så ta en låda och lägg ner de grejer som inte hör dit för tillfället. Alla jobbsaker går ner i lådan när du inte jobbar, alla hemmagrejer går ner i lådan när det blir ditt arbetsbord.
Se till att du sitter så bra som möjligt. Använd dynor, pall, böcker på bordet eller golvet – vad som behövs för att du ska ha en bra sittställning. Inga axlarna i öronhöjd, eller bortdomnade ben. Skippa soffan helt så ryggen vill vara din kompis, och kroppen fortsätter associera den platsen med avkoppling.
Tänk också på bra belysning nu när det börjar bli mörkare.
 
Strukturen

  • Planera och skriv ner vad du ska göra och när, och håll dig till det så långt möjligt.
  • Ha koll på dina uppgifter och tidsramar för att slippa onödig stress.
  • Dela upp dagen i kortare bitar där du jobbar fokuserat, och andra där du är tillgänglig för möten och uppdateringar. Kolla mail, telefon o.d. enbart vid vissa tillfällen.
  • Se till att ta raster, inte bara tänka på dem. Avbrott och rörelse gör dig mer effektiv. Psyket tycker det är minst lika viktigt att inte alltid jobba hemma, som möjligheten att kunna göra det.
  • Tänk på att ett hemmanätverk kan vara mindre säkert, stäng av datorn på natten och ta inte in privata grejer eller tillbehör i jobbdatorn.

 
Kommunicera med jobbet
Ta reda på vid vilka tider och i vilka kanaler som du och kollegerna förväntas vara kontaktbara. 
Stäm av med din chef, och eventuellt team, vad som förväntas av dig. Rapportera sedan kort och kontinuerligt vad du gör. På det sättet kan många missförstånd undvikas, och ifrågasättande blir istället bra samarbete.
Berätta hur du har det och ta del av andras dag, peppa varandra, fika tillsammans. Den sociala kontakten är viktig, inte bara medmänskligt, utan även för att behålla perspektiv.  

Hälsan
Vikten av morgonrutiner känner du redan till, likaså behovet av rörelse. Ett litet varv på 5 minuter är bättre än ingenting, och ännu bättre om det blir fler gånger per dag. För din mentala och psykiska hälsa är det bra att ”gå ut” till arbetet och även hem från arbetet. Undervärdera inte det symboliska värdet, det är kroppens språk.
Ät inte mitt i jobbet – vare sig det är hemma eller inte. Logga ut och andas.
 
Familj

  • Prata om vad det innebär att jobba hemifrån, vilka regler som gäller. När du klarar av att känna dig ”på jobbet”, så har även andra lättare att acceptera saken.  
  • Om fler arbetar hemifrån, se till att avgränsa ett eget utrymme. Irritation, såväl som för mycket vardagsprat, är inte bra för resultatet. Sämre resultat kan av olika anledningar leda till mental stress.
  • Brusreducerande hörlurar kan vara guld om du inte kan stänga en dörr.
  • När din planering säger att du är klar för dagen – sluta. Utan att ”ska bara”. Ge allt för att vara här och nu, du och relationerna mår toppen av det.

 
Att arbeta på distans höjer produktiviteten med 13 procent och uppåt, enligt Stanford University och Harvard Business Review. Vi får normalt mer gjort, kan jobba mer koncentrerat och blir mer sällan avbrutna. Vi slipper resa och blir därför mindre trötta. Allt det här är plus, ta inte bort fördelarna genom att jobba max och lite till.
Inget jobb är värt mer än din hälsa!
 
/Susanne

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln