7 tips för bättre tålamod

Blogginlägg från GreatBeing: 7 tips för bättre tålamod

Bristande tålamod är ofta orsaken till bråk, missförstånd och olyckstillfällen – och faktiskt också till självkritik och att vi lägger vår kraft hos andra (offertänkande). Bra tålamod leder till bättre hälsa, att vi fattar bättre beslut, och kan vara så vänliga och omtänksamma som vi innerst inne vill. 
 
Det här hjälper dig att hålla tålamodet i styr.
 

 • Medvetenhet. Som så mycket annat inom personlig utveckling så är första steget att bli mer medveten. Vad är det som får dig att tappa tålamodet? Är det när du är trött eller hungrig? Är det runt din partner, kolleger, barn? Eller är det tidsrelaterat?
  När du tagit reda på det, kan du göra medvetna ansträngningar för att bryta mönstret. T.ex. att i tid ta något att äta, eller gå till grunden med varför personen alternativt tidspressen triggar dig och jobba med orsaken i dig själv.
 • Andas. All stress som kroppen utsätts för kan minskas med hjälp av andningen. Bara några djupa andetag gör stor skillnad. Andas långsamt in genom näsan, håll andan en kort stund, andas långsamt ut genom näsan. Både att andas långsamt och att andas genom näsan säger till kroppen att inte är någon fara. Samtidigt kan du använda det gamla knepet att räkna långsamt, hjärnan får då något annat att tänka på.
 • Är det realistiskt? Allt går inte fort, alla vill inte samma sak, ingen hinner med allt. Vi vet det, men vill inte alltid acceptera det. I stället för att tappa tålamodet över sådant vi inte kan kontrollera (t.ex. hur andra människor gör och reagerar) är det bättre att försöka se vad vi kan påverka. Vilka lösningar finns? Att aktivt göra något dämpar otålighet. Att försöka styra över det som vi inte kan påverka kan i stället sluta i olycklighet.
 • Vilka förväntningar har du? Dina förväntningar påverkar ditt inre tillstånd. I lugna stunder kan vi reflektera över vad det är som triggar otålighet, och mentalt stärka vår vilja att göra något åt det. Vad är det som gör att jag förväntar mig xyz? Hur kan jag stärka mig själv för att slippa de förväntningarna? Vilka gamla idéer och mönster är det som sätter krokben för mig? Tala om för dig själv att du inte vill ha det så. Du kan ta kommandot över dåligt tålamod, du är starkare än du tror.
 • Sakta ner. Stress ligger bakom all otålighet. Vi har bråttom fram, och tycker att vägen dit tar för lång tid. Vi har en idé om hur saker ska göras, och hinner inte ta in andras idéer. Vi är vana att göra på ett sätt, och alla andra sätt känns krångliga. Vi klarar inte av att vänta, för prestation har fått för stor betydelse i tillvaron.
  Se över ditt schema och planera din tid. Prioritera och försök hålla dig till det. Låt inte rädslan för att missa något kul, ta över. Den leder bara till att du inte kan vara här och nu, och att du kanske missar allt.
 • Rörelse. Försök röra på dig varje dag. Dåligt tålamod samlas i kroppen som rastlöshet och påverkar hela din kropps kemi under ganska lång tid. Fysisk aktivitet har motsatt effekt.
  Träna också ditt mentala tillstånd; välj den längsta kön, stå kvar på en och samma plats lite längre än vad du egentligen står ut med; gå lite långsammare ibland; fyll stunder av väntan med tankar på dina drömmar. 
 • Meditera. Sist men inte minst – ge näring åt ditt inre lugn. Ju starkare bas du har att stå på, desto mer behövs för att rubba dig. Ge dig tid att meditera, gärna varje dag, 5 minuter räcker långt. (Behöver du hjälp att komma igång så hittar du en gratiskurs på vår Bonussida.) Försök vara närvarande i stunden så långt du förmår. I stället för att tänka på att du ska komma för sent om barnet inte tar på skorna, så stanna i stunden och situationen. När vi jagar upp oss så har allt en tendens att ta ännu längre tid. Dåligt tålamod finns bara så länge vi önskar något annat än det som är.

 
Bra eller dåligt tålamod är ingenting vi har eller inte har. Det är ett val i varje given situation. Det är ett beslut vi tar – om och om igen. Det behöver tränas på samma sätt som allt annat som vi önskar mer eller mindre av hos oss själva.
 
/Susanne
Fixa meditationen - Bonusmaterial

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln