Tackla din konflikträdsla och stå upp för dig själv

Blogginlägg från GreatBeing: Tackla din konflikträdsla och stå upp för dig själv

Är du rädd för konflikter så känn att du är i gott sällskap. Även människor som vi uppfattar som ’gjorda av stål’ och ’känslokalla’, bär ofta en underliggande rädsla för att inte vara bra nog och accepterade av andra. 
 
Den här rädslan ligger djupt, och kan vara svår att få grepp om. Vi gör allt för att ’passa in’ och vara ’tillräckliga’. Vi blir hjälparen, den bossiga, tävlingsinriktade eller den som backar. Det finns många olika uttryck men målet är detsamma – acceptans. 
 
Eftersom konflikträdsla är något vi själva bygger upp, så har vi också möjlighet att påverka den.
 

  • Grunda din åsikt i dig själv. Sätt dig ner och reflektera över vad som är viktigt för dig – och VARFÖR det är viktigt. Börja sedan med EN sak som du står upp för. Den grundade känslan återspeglas i ditt sätt att framföra din åsikt. Du vet nu varför den är viktig för dig, och det hörs bakom orden. Våga vara öppen och ärlig. Det gör dig tydligare, vilket minskar rädsloreaktioner hos andra. 
  • Det är våra tankar om vad som kan hända som skrämmer oss mest. Vi kanske har idéer om vad andra ska säga eller göra, om vi talar om vad vi tycker. Träna på att byta ut dina inre bilder till dem där du leende berättar din åsikt och andra nickar förstående. I de allra flesta fall har vi ändå ingen som helst koll på om våra tankebilder stämmer med verkligheten eller inte. Då kan vi ju lika gärna välja de trevligare, eller hur? Vi mår i alla fall utan tvekan bättre av dem! 
  • Det finns många sätt att uttrycka sig. Så länge du pratar utifrån dig själv, så kan andra aldrig ’komma åt dig’. Alla har sin åsikt, och har rätt till den. Acceptera i dig själv att det är så.
    Välj ord som ’jag tänker’ i stället för ’jag tycker’. Det låter mindre bestämt och styrande, och det ger dig mer svängrum att justera vid behov. 
    Lär dig att våga fråga: Berätta hur du tänker/känner? Det är inte ovanligt att frågan slutar i en upptäckt att båda egentligen tycker och tänker lika, men inte lyckats förmedla det. Frågan ger dig också en chans att stämma av dina tankemonster mot verkligheten. 
  • Samtidigt som du är grundad i dig själv, så ha ditt fokus hos den du pratar med. Rädslan har svårare att ta över så länge ditt intresse ligger på något utanför dig själv. Försök förstå den andra personen i stället för att själv försöka vara ’rätt’. Andra känner av ditt genuina intresse och sänker automatiskt garden. Minns att ingenting som händer i någon annan, har med dig att göra. Det handlar enbart om hur hen uppfattar och tolkar det som händer, och det kan vi bara göra utifrån oss själva.  
  • Vi behöver alla jobba på att öka vår egen självkänsla. När vi vet att vi är bra precis som vi är, så blir vi mindre benägna att påverkas av vad andra tycker och säger. Oavsett andras åsikt, så kan vi alltid stå kvar i oss själva om vi har en bra självbild. Vårt värde sätts aldrig av någon annan, det kan bara vi själva göra. Vi är alla en gudomlig varelse, du bär den i ditt inre. Känn på värdet i den.

 
/Susanne
Lär dig mer om kommunikation
Lär dig mer om hur du ändrar tankarna
Hitta din inre styrka och trygghet

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln