6 tips som minskar oro

Blogginlägg från GreatBeing: 5 tips som minskar oro

Vi vet att oro stressar vårt system, som kan påverka mage, hud, minne, värk och mycket mer. Eftersom oro är en lindrigare form av rädsla, så är det bra att försöka förstå vad det är som skrämmer. Om det som jag oroar mig för händer, vad skulle jag då vara mest rädd för?
 
Vilka knep kan vi ta till om oron är svår att skaka av sig?
 

  • Oro finns bara i framtiden, och framtiden existerar inte. Det enda som kan existera är här och nu. Därför är det alltid bra att hämta hem sig själv till här och nu när oron dyker upp. Är det något jag är rädd för just i det här ögonblicket? Det som jag tror ska hända sedan är inte här ännu, och det är inte ens säkert att det någonsin kommer.
  • Oro finns bara i tankarna, och de är aldrig sanna. Eftersom oro ligger i framtiden – som inte har hänt än – så kommer oron från något som mina tankar hittar på just nu. Mina tankar är en repetition av saker jag varit med om tidigare. De bygger alltså inte på sanningen om vad som ska komma framöver, utan spelar bara upp repriser som den vet att jag brukar fastna i. Lägg ditt fokus på en trevligare tanke. Minns att en tanke aldrig kan vara lika envis som din vilja!
  • Oro bygger alltid på känslan av du inte ska kunna hantera det som händer. Det kan du. Det kanske inte alltid blir som du har tänkt, men du kommer att kunna ta dig igenom vad som än händer. Se tillbaka på ditt liv och påminn dig om de tillfällen som du redan har klarat av. Vi är oftast mycket starkare, smartare och mer handlingskraftiga när det verkligen behövs, än vad vi tror.
  • Oro hänger alltid ihop med förväntningar. En förväntning jag har på någon, eller på något som ska hända eller inte hända. Det kan också vara en förväntning som jag tror att någon annan har på mig. När vi släpper förväntningar och tar saker som de kommer, och människor som de är, så slipper vi oroa oss i onödan. Det här kan vara lättare sagt än gjort. Påminn dig om att du inte vet, och försök vara öppen för att det finns många möjligheter.
  • Oro finns aldrig i hjärtat. Ta några djupa andetag in i hjärtat och känn hur du smälter ihop med det. Hjärtat är kroppens ankare av frid och ro. Där finns alltid bara kärlek, och aldrig rädsla. Vi kan inte uppleva de två känslorna samtidigt. När du går till hjärtat så väljer du kärleken och lugnet. Gör det så ofta du kan, av omtanke och respekt för dig själv.
  • Oro är en osäkerhet, och vanligare vid låg självkänsla. Värdet av inre arbete är oändligt. En stark självkänsla ger en inre trygghet, som kan bädda in oron i en mjuk filt och ta hand om den. Så kan du också göra med din självkänsla, och därmed minska oron. 

 
/Susanne

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln