Bli vän med ditt EGO

Egot har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Av någon anledning så har det likställt med att VARA ego, vilket bara är ett uttryck precis som ’att vara cool’. Utan vårt ego skulle vi inte klara oss länge. Dess uppgift är att säga nej, att skydda oss, hindra oss från stupet och från faror.
 
Om jag gör egot till något oönskat, hur ska jag då samtidigt kunna acceptera och bli vän med hela mig själv?
 
När vi tar oss an den nya tiden som kommer nu, behöver vi ta hänsyn till egot för att inte hamna i ännu mer skam och skuld. Ingen behöver förlåta oss för det vi har gjort eller åstadkommit hittills. Vi behöver inte be våra barn om förlåt för att vi har förstört ’deras värld’. Deras värld är också vår värld, och vi har hela tiden gjort vårt bästa. Alla gör det, utifrån rådande förutsättningar. 
 
Världen är en spegelbild av mänsklighetens inre, och det är lätt att se att mänskligheten inte mår bra idag. När vi inte kunnat ändra andra och annat för att skapa balans i livet, så har egot gått in och försvarat oss efter bästa förmåga. Det har fått ta plats därför att våra rädslor har fått växa sig så stora och starka, vi står på randen till vad vi klarar av utan att stryka med.

Vi har inte varit egoistiska, vi har bara jobbat på fel planhalva. Vi har försökt ändra världen utanför, utan att förstå att vägen framåt är vägen inåt. Vi har inte vetat bättre.

Vår erfarenhet av oss själva i förhållande till vår omgivning bygger vårt ego. Alltså finns det lika många varianter som det finns människor. Att jobba med egot är att jobba med föreställningar, karaktär, förväntningar och framför allt sin syn på sig själv, totalt och i världen.
  
Det behöver inte tas bort, men behöver ’städas’. Det är en tillgång i många situationer. Alla behöver lära känna sitt ego och bli vän med det för att må bra. Så snart vi försöker ta bort något, eller vill ’bli av med’ något, så blir det svårt att acceptera oss själva helt och fullt. Vi behöver omfamna HELA oss, inklusive ALLA dess delar.
 
Vi ska inte behöva skämmas över en naturlig del av oss själva, inte över NÅGON del av oss själva. Det är ingen slump att vi är den komplexa varelsen som vi är, allt finns där av en anledning. Vi, var och en, är inget mindre än ett mirakel.
 
Egot kan rädda ditt liv – bli vän med det och ha en hjälte vid din sida! Jobba med dina rädslor, sök inåt, gör de förändringar som behövs med och inom dig själv. Sedan kan egot slappna av och sprida sitt ljus.
 
/Susanne
 
PS. Om du vill jobba med egot, så finns en guidad meditation till hjälp på vår YouTube kanal: GreatBeing Meditation 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln