Varför är det så svårt att släppa taget?

Blogginlägg från GreatBeing: Varför är det så svårt att släppa taget?

Vi har alla ibland jobbiga saker som ligger och skaver. Saken i fråga kommer upp igen och igen, sätter igång en inre dialog som inte leder någonstans. Det slutar oftast bara med att vi fortsätter vara arga, irriterade eller ledsna. Vi vet att vi ’borde’ släppa det, och det vore så skönt om vi bara kunde gå vidare. Ändå går det inte. 
 
Kan det vara så enkelt som att människan tar den lättaste vägen – den invanda?
Vid 35 års ålder kör vi till 95 % på autopilot. Det gäller det mesta så som tankar, känslor, föreställningar osv. Hur vår autopilot kör, beror på våra erfarenheter.

Det vi upplever är färgat av oss som person, och är på inget sätt sanningen. Inte ens 50 % av det vi lagrat i oss själva är sant. Ändå bygger vi våra föreställningar – det vi tror på – med information från det lagret. Det är lättare att låta autopiloten ta över än att göra en förändring i oss själva.
 
Hur kan en göra då?

  • Förlåta är det bästa sättet, och inte detsamma som att säga att något är ok! Det betyder bara att du bestämmer dig för att du är viktigare och större än saken i fråga.
  • Känn efter hur viktigt det är - inte bara idag, utan även i morgon och om ett år.
  • Vad vinner och förlorar jag genom att inte släppa taget? T.ex. vinner genom att slippa ta diskussionen/förlorar min frihet genom att inte släppa. Det finns alltid både och.
  • Vilka föreställningar har jag om det här? Vad i det här kan jag säga är absolut sant?
  • Om det handlar om en relation - ta reda på vilka behov den personen inte mötte hos dig, och ge dig själv det. Det hindrar dig dessutom ifrån att hamna i samma läge med någon annan.
  • Välj bättre tankar. Byt ut ord som: jag kan inte/jag vill inte/jag ska minsann osv. till jag väljer min egen hälsa framför allt annat/också det här kommer att passera/jag är starkare än jag tror.

 
Hur vi upplever vår tillvaro – oavsett våra omständigheter – är till 99,9 % upp till oss själva. Ja, det finns mycket vi kan göra för att ha det ännu bättre. Det kräver en insats, men det är inte svårt. Allt som behövs för att börja är medvetenhet och vilja. 
 
Som Eckhard Tolle säger:
Det är inte situationen som är irriterande, det är dina tankar runt den. Känner du att det stämmer, så är du redo för transformation. Om inte så behöver du lida lite till, och vi ses om några år. Varför vill du hellre vara i då eller sedan, istället för här och nu? 
 
Bortom föreställningarna är allt bra. Och du, om det inte är läge i livet just nu, så är det helt ok! Det är aldrig för sent.
 
/Susanne

Hitta den hjälp du behöver för att släppa taget bland våra guidade meditationer. GreatBeing Meditation

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln