16 sätt att bygga självförtroende

Blogginlägg från GreatBeing: 8 sätt att bygga självförtroende

Allra först, skillnaden mellan självförtroende och självkänsla. Självförtroende är vad du gör, och om du tror att du är värd andras respekt. Självkänsla är vem du är och din tro på dig själv. Båda är viktiga och kan vara till hjälp för varandra, men den ena garanterar aldrig den andra.
 
Med bra självförtroende blir vi mer flexibla och mindre påverkade av förändringar. Vi blir mer öppna för att pröva nya saker, och vi kan åstadkomma mer. Våra relationer blir mer hälsosamma om vi vågar stå på egna ben, och vi har lättare att se och möta andras behov.
 
Det finns massor av sätt att öka självförtroendet. Här följer ett urval. Ta det som talar till dig, som sticker ut, och börja med det. Lägg hela ditt fokus på den sak du väljer, innan du går vidare med något annat.
 

 • Sluta jämföra. Det finns en anledning till att det här kommer först, den största boven vid dåligt självförtroende. Det bästa sättet att komma runt det här är att lägga sin uppmärksamhet hos andra. Det kanske låter märkligt men jämförande, inre kritik och dömande kan bara ske när dina tankar kretsar kring dig själv.
  Ingen människa är bättre eller sämre än någon annan. Det som skiljer oss åt är oftast bara olika intressen, vilket gör att vi kan olika saker. I botten finns en osäkerhet hos oss alla. Men där finns också en oanad kraft, som visar sig när det gäller.
 • Ändra din inre dialog. Bli uppmärksam på när du kritiserar, dömer eller sänker dig själv på olika sätt. Peppa dig själv, beröm och klappa på axeln, uppmärksamma allt bra du gör. Var lika snäll mot dig själv som du är mot din bästa vän.
 • Byt ut negativa tankar till ”Jag prövar och lär, det är det livet handlar om”; ”Jag har inte sett alla möjligheter ännu”; "Hur skulle det här vara om det var lätt?”; ”Kan jag hitta mer information/ta hjälp av någon?”; ”Vad är det jag inte ser?”.
 • Tillåt dig själv att ha fel. Du hade helt enkelt inte hela bilden. Slå aldrig på dig själv om något går på tok. Hjälp dig själv framåt genom att tänka ”det går bättre nästa gång”. Vilket det sannolikt gör.
 • Ta hand om dig själv. Klä dig så att du känner dig bekväm. Meditera och rör på dig. Se till att få ordentlig sömn, mat och vatten. Skaffa en positiv inre bild av dig själv (eller en del av dig som du gillar), och uppskatta den. Ta reda på och lev dina egna principer och värderingar. Det ger dig anledning att vara stolt över dig själv.
 • Ta hjälp av kroppen. Ta ett par djupa andetag, ett danssteg eller ett skutt. Snurra ett varv och tänk dig att du släpper det gamla och kliver in i den nya du. Hjärnan kan inte skilja på nu och då, fantasi och verklighet. Agera som om du redan är där du vill vara. Det fungerar klockrent tillsammans med rätt kroppshållning: le, sträck på dig och lyft blicken.
 • Möt dina rädslor. Utmana dig själv, våga pröva nytt, kliv bortom din komfortzon, gör något som du brukar säga nej till.
 • Se vad du har redan åstadkommit. Tänk på saker som du är bra på i stället för det du tror att du inte kan.
 • Lär känna dig själv. När du kan vara ditt sanna jag, så blir du tryggare. Du kan då välja om du vill kliva in i en roll eller inte.
 • Välj ditt umgänge där ni påverkar varandra positivt, där du mår bra.
 • Engagera dig i saker, projekt och sammanhang som ger dig energi. Var vänlig och generös, ge av dig själv och din tid – men bara så mycket du klarar av. När vi fokuserar på att göra gott för andra, glömmer vi våra inre konflikter. Vi känner stolthet och mening.
 • Sätt upp små mål och nå dem. Fira! ”Ja, jag är fortfarande rädd, men jag har tagit mig igenom och nu vet jag att jag kan!”
 • Lär dig hela tiden nytt. Öka din kunskap, var aktiv, fokusera på lösningar.
 • Förbered dig så gott du kan. Sedan kan du säga till dig själv att du gjort ditt bästa.
 • Ändra någon vana och fortsätt utvecklas även på ett personligt plan. Om du brukar tänka ”det här är inte rättvist”, ”det händer alltid mig” osv. tänk istället: ”jag har kraft att förändra min situation”, ”jag kan göra bättre”. De tankarna hämtar hem kraften till dig själv, i stället för att ge bort den till ’något eller någon därute’. Du ger dig själv mandat att påverka ditt liv. Du kan släppa hjälplöshet och uppgivenhet, något som verkligen sänker självförtroendet.
 • Tacksamhet. Ta för vana att varje dag påminna dig om saker du har att vara tacksam över. Det ställer in din hjärna på att se bra saker istället för att leta fel. Var tacksam över allt du varit med om och som har tagit dig dit du är idag, allt du lärt, allt du fått uppleva, allt som du nu har att bygga vidare på.

 
Det räcker så klart inte att bara läsa om de här sakerna. För att ha nytta av dem behöver vi väva in dem i vår vardag, använda dem varje dag. Om det känns  jobbigt så är du på rätt väg. Ge inte upp, du är värd ett bra självförtroende och du kan absolut nå det!
 
/Susanne

Här finns en guidad meditation om du behöver mer självförtroende snabbt: Mer självförtroende - första hjälpen
 Från bloggen: 5 steg för mer självkänsla

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln