9 tips Så vågar du ta plats på mötet
 

Känns det obekvämt? Är du blyg? Låg självkänsla och självförtroende?
Vi är alla rädda för att ’göra bort oss’. Det hindrar oss också från att blomma ut i kreativitet, glädje och trygghet. Ett högt pris som vi betalar för att vara rätt, passa in, duga och känna oss tillräckliga.
 
Samtidigt som vi vet att alla är olika, så pågår ett ständigt jämförande. Det tycker jag att vi ändrar på nu!
 
Här följer några tips som du kan ta till för att blomma ut på jobbet, i relationen och i livet.
 

  1. Kroppshållning. Sträck på dig, lyft blicken och le. Det här skapar en kemi i din kropp som stärker dig mycket mer än du troligen anar.
  2. Träna rösten. Försök demonstrera olika personligheter och känslor genom uttryck. Träna dina stämband genom att t.ex. läsa högt eller sjunga.
  3. Öva före. Ta för vana att gå in i alla rum så som du skulle vilja att du gjorde. Säg orden högt så att du har hört dem själv. Träna på att andas avslappnat och prata lugnt.
  4. Förbered dig med bra och konkreta argument och synpunkter. Läs på och gör klart för dig själv var du står, och att du verkligen tror på det du säger. Ge inte efter för lätt, det är ok att ha olika åsikter och dina kan visa sig hålla längst.
  5. Vad är det värsta som kan hända? Sätt dig in i ett värsta-scenario och tänk ut en Plan B. Bara att sätta ord på det värsta brukar förminska det, i stället för att det är ett diffust svart moln av oproportionerlig storlek någonstans där borta.
  6. Våga se på andra. Om det känns svårt så börja med att möta en blick ute på trottoaren, bjud på ett leende. Tänk att du förgyller någons dag, vilket mycket väl kan vara sant!
  7. Börja med att hålla med, komma med instick, uttrycka dig högt och inte bara tänka. Det är mindre ’farligt’ att hålla med och att lyfta andra i deras idéer och åsikter. Uttryck uppskattning och boosta andra, det kommer tillbaka.
  8. Undvik ursäkter och bortförklaringar. Det är så gott som alltid värre att trassla in sig sådant. Om du inte kan släppa saken så försök hellre komma tillbaka senare, när du har fått tänka klart en stund och inte känner dig pressad. Eller vänd uppmärksamheten till den andra genom frågor som ställer er på samma sida. "Hur ser du på saken, berätta! Vad finns här som är otydligt för oss? Har vi missförstått varandra?"
  9. Stäm av. Med andra när det behövs för att vara klar över vad som förväntas. Med dig själv efteråt. Vad kan göras bättre/annorlunda, och lika viktigt – vad var bra? Klappa dig själv på axeln för varje framsteg.

 
Trygghet är inte: De kommer att gilla mig. Trygghet är: Jag är ok även om de inte gör det.
Du är alltid helt ok och har samma värde som alla andra!
 
/Susanne
Att räcka till på jobbet Kurs om hur du klarar arbetsdagen bättre.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln