Utmana ditt tänkande om vad som är fel och slipp smärta

Blogginlägg från GreatBeing: Utmana ditt tänkande om vad som är fel och slipp smärta

Fel är en idé om något som inte ’får finnas till’ av någon anledning. Något som går emot vår vilja om hur det ska vara t.ex. Fel används enbart av den, de eller det (t.ex. vårt ego), som vill bestämma. Men, kan något i naturens enorma mångfald någonsin vara fel? Tänk efter igen.  
 
Fel leder till:
att Skuld läggs på den som gör eller är något som faller utanför hur vi anser att en ’ska göra och vara’.
vi Skäms över det som vi tycker är fel hos oss själva, och det vi tror att andra tycker är fel med oss.
Straff från båda håll (självplågeri är också en typ av straff).
 
För att människan ska bli av med skuld och skam behöver vi se att fel aldrig kan vara hugget i sten. Byt ut ordet fel mot han/hon gör illa sig själv (jag gör illa mig själv), så blir det sant och samtidigt begripligt.
 
Är frågan vi bör ställa oss, VARFÖR någon gör illa sig själv? Den frågan väcker empati och medmänsklighet i stället för förakt och utanförskap. Det första gynnas alla av. Det andra skadas ALLA av.
 
Hur släppa tankar om rätt och fel?
 
Sätt dig en stund för dig själv, andas och slappna av, känn in och lyssna. Om du vill kan du ta hjälp av nedanstående frågor, som bara är förslag. Jag kan självklart inte heller säga vad som är rätt och fel – ännu mindre vad som är det för dig
 

 • Vad vet jag/vi alla – egentligen? Varifrån kommer den kunskapen? Har det alltid funnits, eller har den förändrats? Kan den ändras igen? Vad, vem eller vilka bestämmer det?
 • Är det mina åsikter eller har jag ’ärvt’ dem, och vill jag ha dem kvar?
 • Det jag tycker är fel, tycker alla lika om det? Vad är det som gör att jag tror att den ena eller den andra åsikten är den rätta?
 • Det finns saker som är ’rätt och fel’ därför att det är bekvämt för vissa, eller för att det kan ge makt? Är jag ok med det? Vad kan jag göra för att släppa det jag inte kan påverka?
 • Hur öppensinnad och nyfiken kan jag vara om jag sitter fast i vad jag anser är fel?
 • Vi kan aldrig sätta oss in i någon annans verklighet, känslor och upplevelser. Hur kan jag påminna mig om det varje gång jag tycker någon är eller gör fel?
 • Vad kan jag vinna, och/eller förlora, på att någon annan har fel? Finns det behov hos mig av att bli sedd och hörd, som jag behöver ta hand om för att bli hel?
 • Vilka tekniker kan jag använda för att stå stadigt när jag själv känner mig ifrågasatt eller ’fel’.
 • Hur mycket är jag villig att jobba med de mönster jag har att döma mig själv och andra? Hur skulle jag må om jag blev av med dem?
 • Kan jag släppa tanken om ’fel’? Vill jag det?
 • Vem skulle jag vara utan den rädsla som följer med tanken att vara eller göra fel? Hur skulle jag känna mig utan den? Hur skulle min tillvaro se ut då? Hur skulle det påverka min stress, mitt bemötande av andra, mina relationer, min självkänsla, min…

 
Kom ihåg att du alltid är ok precis som du är, och att du alltid är älskad❣️
/Susanne

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln