BLOGG

Mellan himmel och jord

Den här bloggen kommer troligen att handla om allt mellan himmel och jord – för sådan är jag.
 
Men tanken är att du ska kunna hitta något i varje inlägg. Något som roar dig, väcker en fråga, eller svarar på en. Inte så att jag har dina svar, men kanske texten hjälper dig att nå fram dit själv?
 
Ta ingenting som sant – men avfärda heller ingenting utan vidare. Ta ställning. På så sätt får du ännu bättre koll på dina värderingar, och vad du kan stå för. Det gör dig mycket tryggare i dig själv.
 
Känn dig fri att skriva till oss, om vad som helst som dyker upp. Vi gillar det!

Blogginlägg från GreatBeing: 5 steg för bättre självkänsla


Har du koll på skillnaden mellan självkänsla och självförtroende? 
 
Enkelt uttryckt så handlar självförtroende om det vi gör, och självkänsla om det vi är. Vi bygger självförtroende när vi lär oss nya saker och utför olika uppgifter. Självkänsla speglar vad vi tycker om oss själva.
 
Självkänsla och självförtroende kan följas åt, men gör det sällan. Det beror t.ex. på våra höga krav på oss själva, perfektionism, och rädsla att inte vara omtyckta och accepterade så som vi är. Känslan av att inte räcka till och vara bra nog, ligger till grund för nästan all psykisk ohälsa idag. Har du den så ska du veta att du inte är ensam, och att du har alla möjligheter att ändra på det.
 
Du kan inte påverka vad dina ord gör med dig på ett djupt plan, men du kan välja dina ord.
 
Dina ord skapar en bild som hela ditt system arbetar för att göra till din verklighet. 24/7! Hjärnan bryr sig inte om, om det du säger (högt eller tyst) är bra eller dåligt, den bara lyssnar och lyder.
 
Till skillnad från självförtroendet, som vi ofta bygger på, så tenderar vi att demontera självkänslan. Vi matar oss med osanningar som vi programmerat in under uppväxten. Din självkänsla bygger alltså till stor del på din historia, upplevd och skriven före vuxen ålder. 
 
Din historia kan du släppa när som helst. Här är lite inspiration om du känner att det är dags.
 
5 sätt att öka självkänslan
 

 • Allra först - De tankar du har om dig själv och som sänker din självkänsla, är de sanna? Kan du vara 100% säker på att det är sant? Verkligen? Försök hitta det som visar på motsatsen. (Det finns alltid något i vår värld av dualitet och paradoxer.) Hittar du ingenting så kanske du dömer dig för hårt? Pröva igen ❤️
 • Vilka krav har du på dig själv? Är de rimliga? Har du stämt av med de inblandade, att de krav som du tror att omgivningen har på dig verkligen finns? Att sätta gränser och stå upp för dem är att visa självrespekt. Om något inte känns ok, fråga dig själv först: Varför? När det behövs, våga då säga: Det här är inte ok. Se dig själv som din bästa vän, vilket råd skulle du ge?
 • Peppa dig själv mer än du kritiserar dig. Beröm dig själv varje gång du gör något bra, klappa dig själv på axeln, kroppen gillar det. Minns det som du gjort bra under dagen. Säg tre bra saker till dig själv varje kväll innan du somnar. Använd gärna affirmationer.
 • Se dig själv i spegeln och uttryck, så mycket du klarar av, att du gillar dig. Känns det svårt, så börja med: jag gillar att du vågar titta i spegeln/att du har tagit dig ur sängen/klarat dig igenom dagen. Välj något där du kan hålla en positiv känsla, viktigt för att vända uppåt! Möt självkritik med ”Du tillhör min historia, hejdå”, och se det flyga iväg. (Bilderna till hjärnan du vet.)
 • Skratta, le och flirta med dig själv i spegeln eller när du passerar ett skyltfönster. Prata om dig själv på ett positivt sätt, även i huvudet. Dina tankar leder till fysiska och känslomässiga reaktioner i din kropp. Välj de som stärker och lyfter dig, så ofta du förmår.

 
Det är aldrig omöjligt eller för sent att skaffa god självkänsla, och du är verkligen värd det!
 
/Susanne

Blogginlägg från GreatBeing: Älskade mammor


Eget föräldraskap
Så lätt det är att glömma att njuta. Vi vet att vi har barnen till låns en kort period, ändå är det så svårt att ta vara på den. Försök hitta ett knep som påminner dig då och då. Berätta och visa vad du känner när hjärtat fylls av sann kärlek.
 
Och de dagar när den korta låneperioden känns som en evighet? Var snäll mot dig själv. Alla har vi sådana dagar. Backa, säg som det är och be att få komma tillbaka om en stund. Barn förstår mycket mer än vi tror. Sedan kan vi finnas där, se och lyssna när vi orkar det. Då kan vi ta emot deras rop på hjälp – utan att känna att vi måste lösa deras problem. 
Om du fastnar kan det hjälpa att få input utifrån och ett avbräck. Vänd dig åt ett annat håll en stund. Skaffa ett bollplank och få perspektiv. 
 
Barn är väldigt här och nu. Det du sa igår eller nyss, försvinner ofta per automatik. Ta det för vad det är. Vi har olika syn på tid och rum. Fortsätt att påminna, det behövs, men gör det utan irritation så långt du förmår. Det ändrar hela ditt förhållningssätt och din egen upplevelse. Därmed också hur du kommunicerar och hur du känner dig. För det är dina irriterade tankar som skapar just en känsla av irritation. 
 
Den egna mamman 
Alla mammor tycker om uppskattning, visa din kärlek. Dela era förväntningar och behov med varandra och upplev en ny vänskap. Känns din relation till mamma svår, så uttryck din tacksamhet för att hon gav dig livet. Bara det kan göra stor skillnad. Hur vill du att er relation ska se ut framöver? Vad kan du göra för att den ska bli sådan? 
 
Mormor och farmor
Återigen en tid att njuta. Självklart ger vi råd – efter bästa förmåga och bara när det är efterfrågat. Lika självklart så ger vi av oss själva och vår tid bara så mycket vi förmår. När vi tänker efter så vet vi av erfarenhet att acceptans av oss själva, såväl som alla andra, är livsviktigt. Vi har också sett att det finns många vägar till Rom, och vem kan säga vilken som är bäst?
 
Tack för allt du är och gör. Du är värdefull! 
 
/Susanne

Du odlar dina tankar inne i dig själv, och du bestämmer vem och vad som ska få finnas där.
Du odlar dina tankar inne i dig själv, och du bestämmer vem och vad som ska få finnas där.

Att förändra en tanke är mer än att hitta en distraktion, eller att tillfälligt släppa något. Det är att i grunden ändra sitt sätt att tänka. Varför vill man göra det?
 
En del tankar får oss att må dåligt, en del skrämmer oss rent av. Somliga tankar trycker ner vår självkänsla, och begränsar oss på olika sätt. På grund av våra tankar kan vi känna oss utmanade i våra relationer, i vår yrkesroll, som förälder o.s.v. Så här behöver det inte vara.
 
Genom den senaste forskningen har vi fått mer och mer kunskap om hur våra tankar påverkar vår tillvaro. Vi vet att vi ofta sitter fast i gamla tankebanor, och skulle må bra av att byta ut någon. Ändå kommer vi inte riktigt till skott. Det kan kännas svårt, jobbigt eller t.o.m. omöjligt. 
 
Ingen behöver förändra sina tankar för att bli ”bättre”. Det är heller inget mål att bara lära sig ”tänka positivt”. Syftet med att förändra tankarna bör vara att må bättre. Vad det innebär för dig, vet bara du.
 
Några idéer om du känner dig manad att pröva:

 • Du kan aldrig bara ta bort en tanke, du behöver byta ut den mot en annan. Var medveten om att du kan välja fritt! Ingen och ingenting bestämmer vad du ska tänka, det gör bara du själv.
 • Vad skulle du vilja var sant i ditt liv? Hur eller vad skulle du behöva tänka för att komma dit? Tänk dig in i situationen, vilka tankar hör ihop med den? Är det tankar du tänker idag?
 • Uppmärksamma och plocka upp en av dina vanligaste tankar. Pröva att omformulera den lite grann. Exempelvis ”Jag vet inte hur det ska gå till”. Kan bli:
  Jag vet inte hur det ska gå till – ännu/men jag lär mig/men jag får säkert hjälp. 
 • Skaffa dig inre bilder av den nya, valda tanken. Bilder sitter djupare än bara ord, och bra bilder hjälper dig att snabba på processen.
 • Det du tänker, kommer hela ditt kroppssystem att sträva efter. Det blir din verklighet. Förutom att kolla på dina egna tankar, kan du lyssna på vad andra säger och se hur deras verklighet ser ut. Där kan du hitta inspiration, alternativt se vad du bör undvika.
 • Dina känslor speglar dina tankar. Välj tankar som ger dig en bra känsla i kroppen och undvik motsatsen. Ta hjälp av kroppen, den ljuger aldrig.
 • Använd förnuft och logik. Exempel: Det var så då, men nu är det så här. Det här kan jag göra/ta/leva med – resten släpper jag iväg. (Kom ihåg bilden, se saken fara iväg.)
 • Prata med någon, eller skriv ner saker runt en tanke du inte mår bra av. När du sätter ord på en tanke, får du ofta ett annat perspektiv. Sedan är det lättare att göra något åt den. 


Om du tänker att livet är tufft, ingenting är enkelt, man måste jobba för allt, så är det det du kommer att uppleva. Du är fri att tro och tänka vad du vill. Gör något bra av det, för din skull. Du är värd det.
 
/Susanne
 

GreatBeing Blogg: 5 steg för lugn och ro på natten

Med oro i kroppen kan det vara svårt att somna, det blir lätt att tankarna istället mal runt och runt. Det här gäller så klart vid all form av stress. Kanske känner du igen situationen?
 
Utan den vila som kroppen behöver för att återhämta och reparera, så påverkas vi på många sätt. Vi blir inte bara allmänt trötta och sega i tanke och handling, vi blir också retliga och nedstämda. 
 
Har du svårt att somna finns det knep att ta till. Börja redan på dagen med någon form av rörelse, gärna utomhus. Tänk dig sedan att dagen ska ”tona ut” på ett så lugnt och harmoniskt sätt som möjligt. Nedvarvningen bör vara klar redan när vi går och lägger oss.
 
Här är 5 bra steg till kvällen:

 • Ha samma rutiner varje dag, helst även på helgen. Med en invand rutin kan du göra det mesta på autopilot, utan att behöva fundera så mycket. Ha gärna mörkt och svalt i sovrummet, och tänk på att en rörig omgivning lätt leder till ett rörigt inre. 
 • Att vi ska undvika skärmtid 1 timme före läggdags, vet du redan. Däremot är lugn yoga bra. Likaså att dricka något varmt – te på kamomill, timjan, valeriana, kanel, främjar känslan av ro.
 • Ta en varm dusch eller ett bad. Smörj in dig med en olja som passar din hud. När du stryker över din hud, frisätts oxitycin. Ett må bra hormon som hjälper dig gå ner i varv. Tänk på att bädda så som du vill ha det, visa dig själv omtanke. Många gånger känner vi oss mer trygga när vi stoppar om oss ordentligt med täcket.
 • Lyssna på lugn musik, läs en bok (kanske inte en skräckroman). Ha papper och penna bredvid sängen, och skriv ner direkt om det dyker upp tankar om saker du ska komma ihåg osv. Få det ur dig så du kan släppa det sedan.
 • Andas medvetet in och ut genom näsan. Räkna till 5 medan du andas in, håll i 5, andas ut i 5, håll i 5. Börja om, kanske 4-5 gånger eller vad som känns bra. 
 • Visualisera en av dina favoritplatser. Använd alla dina 5 sinnen och – det viktigaste – ta med känslan. Tacksamhet fungerar i alla lägen.

 
Mat som främjar sömn:
Pistaschnötter – det melatonin-rikaste vi kan äta. Banan, spenat, kamomill, ananas.
Mat för att varva ner: druvor, kiwi, kyckling, makrill, melon, potatis, pumpafrö, valnöt. 
Undvik att äta och dricka alkohol i stora mängder. Likaså att gå och lägga dig hungrig. 
 
Om du ändå har svårt att falla till ro – tänk inte att du måste sova, den tanken är oerhört stressande i sig. Tänk istället att du vilar, att bara vila är också bra på många sätt.
 
Sov gott!
//Susanne

Vill du prova på meditation? Vi erbjuder en gratis kortkurs, Fixa meditationen, som passar perfekt att börja med.

GreatBeing blogginlägg: 5 steg som hjälper dig att hittat dig själv

Att lära känna sig själv bättre innebär en mängd fördelar. Vi blir tryggare, vet vad vi vill, slipper söka bekräftelse utifrån, gillar oss själva bättre m.m. 
 
För att kunna leva ett liv där vi känner oss tillfreds, behöver vi känna till och ledas av vår egen övertygelse, vårt sanna inre jag. Är du en av dem som har tappat kontakten med den delen av dig själv? Det är du i så fall inte ensam om.
 
Så här kan du hitta tillbaka:
 

 • Notera vad du tycker om och tycker mindre bra om i ditt liv. Gör mer av det du tycker om, och lyft även fram dina egna fördelar som du gillar. Det här gör att du öppnar upp för glädje och tacksamhet, som båda är genvägar till ditt inre.
 • Se över kraven du har på dig själv. Vad skulle du vara hjälpt av att tänka annorlunda om dig själv? De där tankarna som förminskar dig, får dig att må dåligt, känna dig oduglig, gör dig osäker och rädd. Alla har sina grejer, och alla vet vilka de är. Tro på dig själv, ditt inre gör alltid det!
 • Lyssna på din yttre och inre kommunikation. Istället för att ”få dig själv att tro på” något, är det bättre att försöka hitta platsen i dig själv, där du vet. Den övertygelse som du försöker ”göra”, den finns redan inom dig. Ditt jobb är att försöka ta dig förbi de begränsningar och hinder som finns i ditt huvud. Meditation är en bra metod för det. (Kolla vår gratiskurs om du vill komma igång med meditation.)
 • Sök upp peppande texter, se YouTubeklipp med bra budskap, läs böcker som lyfter. Programmera om hjärnan med sådant som du vill ska vara sant. Du kan inte övertyga, och du kan inte bara ta bort. Att byta ut, är det enda som funkar. Affirmera – och kom ihåg att ta med känslan!
 • Ta kontakt med ditt hjärta, eller magkänsla om det känns bättre. När du har en dålig dag, tvekar över något eller är självkritisk – fråga hjärtat vad det skulle ge för svar. Och lyssna på svaret, vilket ofta är det första som kommer till dig. 

 
Att hitta tillbaka hem till sig själv, är en förutsättning för att kunna leva ett liv i frihet. 
 
Där inne i vår kärna hittar vi också kärleken till oss själva. Där är självkritik, dömande och jämförande icke-frågor. Där vet vi att god självkänsla är vårt naturliga tillstånd. Ju oftare vi tar kontakt med vårt inre, desto starkare blir vi. Vi tror på oss själva och vår förmåga, och vågar ta för oss av livet på ett helt nytt sätt. 
 
/Susanne

PS! Vill du lära dig mer om och hitta dig själv? Ta en titt på vår senaste e-kurs Hitta dig själv - Tryggheten finns inuti.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Arkiv

Länkar

-

Etiketter