BLOGG

Mellan himmel och jord

Den här bloggen kommer troligen att handla om allt mellan himmel och jord – för sådan är jag.
 
Men tanken är att du ska kunna hitta något i varje inlägg. Något som roar dig, väcker en fråga, eller svarar på en. Inte så att jag har dina svar, men kanske texten hjälper dig att nå fram dit själv?
 
Ta ingenting som sant – men avfärda heller ingenting utan vidare. Ta ställning. På så sätt får du ännu bättre koll på dina värderingar, och vad du kan stå för. Det gör dig mycket tryggare i dig själv.
 
Känn dig fri att skriva till oss, om vad som helst som dyker upp. Vi gillar det!

Blogginlägg från GreatBeing: Kom över ovanan att skjuta upp saker
Blogginlägg från GreatBeing: Kom över ovanan att skjuta upp saker

Den långa tiden innan du skulle vara klar, är plötsligt bara några timmar, eller kanske igår! Vad hände? Känns det bekant så ska du veta att du inte är ensam, 95 % av oss gör det här mer eller mindre.
 
För mycket av det här beteendet kan dock ge upphov till känslor av skuld,  skam och misslyckande. I värsta fall hamnar vi i konflikter med andra, trivs inte längre på jobbet, eller blir deprimerade. Självkänslan och självförtroendet dalar.
 
8 anledningar och lösningar till prokrastinering
 
Förutom att först medge att vi gör det, behöver vi också förstå varför. När vi ser anledningen till att vi skjuter upp, så kan vi lättare hitta lösningar.
 
Känns för stort och tungt.
Dela upp mindre hanterbara bitar, sätt upp delmål.
Fokusera på att starta, inte på att bli klar. 
Arbeta i intervaller. Stäng av allt som stör, kör hårt i 30 min. Ta paus = belöning. Repetera.
Ibland behövs ett bollplank för att komma igång och få perspektiv.
 
Oorganiserad.
ToDo-listor, prioritera, skriv scheman och tidsplanera (det finns bra appar och program till hjälp).
Stå till svars, ta ansvar. Skaffa någon som du ska rapportera till.
Var tydlig. I stället för ”Jag ska arbeta med rapporten idag” säg och tänk ”Jag ska ta fram och analysera 5 källor/skriva 3 sidor/korrekturläsa första sidan, idag”.
Gör den svåraste uppgiften på din bästa tid under dagen, när du är piggast och på G.
Slå vad med någon att du fixar det.
 
Saken är tråkig. Gör det först och fort!
Lägg in tid för prokrastinering. 5 min att scrolla kan räcka för att inte ta 45 min när chansen kommer.
Ge dig själv belöningar.
2 minuters regeln – kommer du över de första 2 minuterna, så brukar resten gå av sig själv.
Byt ut ”jag måste” till ”jag väljer”. Hitta en anledning som känns bra, den finns alltid.
 
Tveksam över förmåga/rädd att misslyckas.
Skilj på prestation och självkänsla, du är inte det du gör!
Sänk kraven på dig själv. Stäm av om andra har de förväntningar och krav på dig som du kanske tror.
Skriv ner en plan B: 1. Vad är det värsta som kan hända? 2. Om det händer, så kan jag göra så här…
Ibland kan det egentligen handla om att vara rädd för att lyckas. Rädd att få mer jobb, mer att leva upp till, att förlora det som uppnåtts, vad andra ska tycka mm. Hitta en bra coach, en sådan rädsla sätter krokben för alla dina drömmar.
En sak är säker – vi kan mycket mer än vi tror. Det syns varje gång som det verkligen gäller.
 
Vågar inte ta beslut. Om vi inte kan bestämma vad vi ska göra, gör vi inget. Vi blir rädda att göra fel/fel sak. Kanske väntar vi på att någon annan ska bestämma eller börja.
Återigen, skilj på sak och person. Att göra ett misstag, är inte att vara ett misstag.
Skriv ner för- och nackdelar, och fatta ditt beslut utifrån det. Du får en bättre bild och har ett underlag om du skulle behöva förklara hur du tänkt.
Att sortera är också bra om du inte vet hur du ska börja. Det är helt normalt att känna sig tveksam eller mindre vetande ibland, särskilt om det är något vi aldrig har gjort förut.
 
Perfektionist. Det är lätt att överarbeta, både innehåll och tidsmässigt. Bestäm tiden i förväg. Det finns en gräns för hur mycket vi klarar av att ta in och att prestera. Vad är rimligt? Var ligger ribban för vad som är bra, och vem har lagt den? Döm inte dig själv hårdare än vad någon annan gör.
Träna på: Hellre klar än perfekt.
Skilj på sak och person. Jobba på självkänslan, ditt största värde ligger aldrig i det du gör.
Kom ihåg att det är ok med vändningar, försök och misstag (= skaffa nya erfarenheter). Det känns bara jobbigt om du har en idé om att sådant inte får förekomma.
 
Överbelastad.
Våga be om hjälp.
Prioritera. Delegera om det går.
Lägg undan det som du inte behöver ta tag i genast, så det är utom synhåll (även på datorn). Stäng mail och telefon, bestäm vissa tider för sådant t.ex. morgon och em/kväll (jobb/privat).
Lär dig säga nej – det är ok att göra det!
OBS. Ibland är prokrastinering inte en ovana, utan ett tecken på ett allvarligt underliggande hälsoproblem. (ADHD, OCD, oro och depression är alla förknippade med prokrastinering.) Sök i så fall professionell hjälp.
 
Minimera distraktioner.
Stäng av och stäng dörren. Låt inte andra avbryta dig med annat, återkom hellre.
Om det är något du själv behöver veta/fixa/meddela/komma ihåg, skriv ner det och ta det i samband med en paus. Få det ur huvudet direkt och ner på papper, så du kan släppa det.
 
Vi skjuter på saker för att undvika negativa känslor nu. Sätt dig in i ett ’sedan’ och konsekvenserna. Hur kommer det att kännas då? Gör sedan ett aktivt val, visa dig själv respekt.
Omformulera den inre dialogen om det behövs. Exempel: Byt ut måste till jag väljer; Det är tråkigare att ha det kvar än att göra det nu; Jag tar ett steg i taget och det går bra; Jag gör det jag fixar och stämmer av sedan; Det känns bra när det är gjort.
 
/Susanne
 
Vill du jobba med dina undermedvetna blockeringar så finns en guidad meditation till din hjälp här: Sluta förhala och skjuta upp

Blogginlägg från GreatBeing: Ta fram din lekfullhet 40+ tips

Visst kan vi leka även som vuxna! Många längtar efter just mer lek, spontanitet och skratt i sin tillvaro. Tänk på hur det känns i din kropp efter att du busat, larvat dig, eller skojbrottats med någon. Det är som att vi fylls av mera liv.
 
Känslan är inte bara härlig, utan gör också stor nytta. Den ökar kreativitet, dämpar oro, lyfter ett tungt sinne, får oss i rörelse – ofta på ett naturligt sätt. Ger massor av energi, vi kommer närmare varandra – även våra barn, och det viktigaste av allt: den skapar en kemi i kroppen som både förebygger och botar sjukdom, och läker oss på alla plan.
 
Så här kan vi förena nytta med nöje i ordets bemärkelse:
Lyssna på musik, dansa, sjung, tralla, gör egna instrument och spela
Rita och måla
Hoppa i vattenpölar, kladda med lera, såpbubblor, pappersdrake
Rulla utför backe, klättra, svinga, gunga
Gapskratta ända från magen, fnittra hejdlöst, smitta skratt bara för att
Ta ett skutt eller hoppsasteg när du ska till kaffemaskinen, bilen, brevlådan, (frånJ) toan
Lägg mer pengar på upplevelser än på saker
Släng ut skämskudden och spela apa eller helt korkad
Lär dig ett skämt eller en tungvrickare att dra på morgonen
Ta på dig något färgstarkt, omaka strumpor, en för dig ovanlig färg
Nynna det du läser, läs med accent
Nöjespark, djurpark, museum, konsert
Sällskapsspel – förloraren vinner
Ta en cykeltur någonstans, gå eller ta en buss utan att veta vart, utforska
Göm, sök och leta, hjärnan älskar sådant
Kuddkrig, brottas, tafatt
Rollspel, utklädning, mim och gester, teater
Dagdröm och fantisera
Stirra utan att skratta, äta munk utan att slicka på läpparna, äta kex och vissla
Ta med din partner på en lekdate
 
15 minuters lek per dag gör dig yngre. Du kommer hur som helst att känna dig yngre.
Vi är födda med lekfullhet, vi vet hur det går till och tappar aldrig lusten till det. Det enda vi behöver göra för att det ska dyka upp är att välja bort våra apparater och bestämma oss för att vi vill ha mer kul. Gör ingen stor grej av det, lyssna på barnet inom dig.
 
/Susanne
 
Vill du gå djupare så har vi en meditation till din hjälp här: Mer lekfullhet och glädje
 

Blogginlägg från GreatBeing: 8 sätt att bygga självförtroende

Allra först, skillnaden mellan självförtroende och självkänsla. Självförtroende är vad du gör, och om du tror att du är värd andras respekt. Självkänsla är vem du är och din tro på dig själv. Båda är viktiga och kan vara till hjälp för varandra, men den ena garanterar aldrig den andra.
 
Med bra självförtroende blir vi mer flexibla och mindre påverkade av förändringar. Vi blir mer öppna för att pröva nya saker, och vi kan åstadkomma mer. Våra relationer blir mer hälsosamma om vi vågar stå på egna ben, och vi har lättare att se och möta andras behov.
 
Det finns massor av sätt att öka självförtroendet. Här följer ett urval. Ta det som talar till dig, som sticker ut, och börja med det. Lägg hela ditt fokus på den sak du väljer, innan du går vidare med något annat.
 

 • Sluta jämföra. Det finns en anledning till att det här kommer först, den största boven vid dåligt självförtroende. Det bästa sättet att komma runt det här är att lägga sin uppmärksamhet hos andra. Det kanske låter märkligt men jämförande, inre kritik och dömande kan bara ske när dina tankar kretsar kring dig själv.
  Ingen människa är bättre eller sämre än någon annan. Det som skiljer oss åt är oftast bara olika intressen, vilket gör att vi kan olika saker. I botten finns en osäkerhet hos oss alla. Men där finns också en oanad kraft, som visar sig när det gäller.
 • Ändra din inre dialog. Bli uppmärksam på när du kritiserar, dömer eller sänker dig själv på olika sätt. Peppa dig själv, beröm och klappa på axeln, uppmärksamma allt bra du gör. Var lika snäll mot dig själv som du är mot din bästa vän.
 • Byt ut negativa tankar till ”Jag prövar och lär, det är det livet handlar om”; ”Jag har inte sett alla möjligheter ännu”; "Hur skulle det här vara om det var lätt?”; ”Kan jag hitta mer information/ta hjälp av någon?”; ”Vad är det jag inte ser?”.
 • Tillåt dig själv att ha fel. Du hade helt enkelt inte hela bilden. Slå aldrig på dig själv om något går på tok. Hjälp dig själv framåt genom att tänka ”det går bättre nästa gång”. Vilket det sannolikt gör.
 • Ta hand om dig själv. Klä dig så att du känner dig bekväm. Meditera och rör på dig. Se till att få ordentlig sömn, mat och vatten. Skaffa en positiv inre bild av dig själv (eller en del av dig som du gillar), och uppskatta den. Ta reda på och lev dina egna principer och värderingar. Det ger dig anledning att vara stolt över dig själv.
 • Ta hjälp av kroppen. Ta ett par djupa andetag, ett danssteg eller ett skutt. Snurra ett varv och tänk dig att du släpper det gamla och kliver in i den nya du. Hjärnan kan inte skilja på nu och då, fantasi och verklighet. Agera som om du redan är där du vill vara. Det fungerar klockrent tillsammans med rätt kroppshållning: le, sträck på dig och lyft blicken.
 • Möt dina rädslor. Utmana dig själv, våga pröva nytt, kliv bortom din komfortzon, gör något som du brukar säga nej till.
 • Se vad du har redan åstadkommit. Tänk på saker som du är bra på i stället för det du tror att du inte kan.
 • Lär känna dig själv. När du kan vara ditt sanna jag, så blir du tryggare. Du kan då välja om du vill kliva in i en roll eller inte.
 • Välj ditt umgänge där ni påverkar varandra positivt, där du mår bra.
 • Engagera dig i saker, projekt och sammanhang som ger dig energi. Var vänlig och generös, ge av dig själv och din tid – men bara så mycket du klarar av. När vi fokuserar på att göra gott för andra, glömmer vi våra inre konflikter. Vi känner stolthet och mening.
 • Sätt upp små mål och nå dem. Fira! ”Ja, jag är fortfarande rädd, men jag har tagit mig igenom och nu vet jag att jag kan!”
 • Lär dig hela tiden nytt. Öka din kunskap, var aktiv, fokusera på lösningar.
 • Förbered dig så gott du kan. Sedan kan du säga till dig själv att du gjort ditt bästa.
 • Ändra någon vana och fortsätt utvecklas även på ett personligt plan. Om du brukar tänka ”det här är inte rättvist”, ”det händer alltid mig” osv. tänk istället: ”jag har kraft att förändra min situation”, ”jag kan göra bättre”. De tankarna hämtar hem kraften till dig själv, i stället för att ge bort den till ’något eller någon därute’. Du ger dig själv mandat att påverka ditt liv. Du kan släppa hjälplöshet och uppgivenhet, något som verkligen sänker självförtroendet.
 • Tacksamhet. Ta för vana att varje dag påminna dig om saker du har att vara tacksam över. Det ställer in din hjärna på att se bra saker istället för att leta fel. Var tacksam över allt du varit med om och som har tagit dig dit du är idag, allt du lärt, allt du fått uppleva, allt som du nu har att bygga vidare på.

 
Det räcker så klart inte att bara läsa om de här sakerna. För att ha nytta av dem behöver vi väva in dem i vår vardag, använda dem varje dag. Om det känns  jobbigt så är du på rätt väg. Ge inte upp, du är värd ett bra självförtroende och du kan absolut nå det!
 
/Susanne

Här finns en guidad meditation om du behöver mer självförtroende snabbt: Mer självförtroende - första hjälpen
 Från bloggen: 5 steg för mer självkänsla

Blogginlägg från GreatBeing: Sluta jaga kärleken och börja attrahera den
10 ovärderliga tips
 1. Släpp alla tankar på vem, vad, hur, när. Lägg istället fokus hos dig själv. Ställ dig dessa frågor, och ge dig inte förrän du har svaren. Utan dem är risken stor att relationen inte håller.
  * Vem vill jag själv vara i min relation?
  * Vilka värderingar är viktigast?
  * Vad vill jag ge?
  * Vad gör mig glad?
  * Behöver jag förändra mig själv eller något i min tillvaro för att        relationen ska kunna bli det jag drömmer om?
  * Vad är den verkliga grunden till att jag vill vara i en relation?
 2. Byt ut tankar mot känslor. Att tänka rätt är viktigt, men känslorna är ännu viktigare. Det är känslorna som styr, och som skapar de fina bilder som behövs vid attraktion. Ta fram de bästa genom frågan: Hur vill jag känna mig i min relation? Stoppa inte för något, go crazy!
 3. Dagdröm och fantisera. Hjärnan kan inte skilja på fantasi och verklighet. Den kan inte heller skilja på då, nu och sedan. Det som uppfyller dig – även känslomässigt – kopplar hjärnan till verklighet, här och nu. Dra nytta av det. Se för dig hur ni är tillsammans, vad ni gör, allt ni delar, skrattar tillsammans, vidrör varandra, pratar vänligt och kärleksfullt. Allt som är viktigt för dig.
 4. Sluta leta. Att leta är samma sak som att hela tiden tala om att du inte har den, vilket sänker dig på alla sätt och attraherar åt fel håll.
 5. Le. Ta för vana att le mot andra människor, alla människor. När du ler skapas en särskild kemi i kroppen, som inte bara gör att du mår bra. Den får dig att stråla inifrån och ut. Bästa magneten!
 6. Se möjligheter i stället för problem. Ja, det är bra här också. En positiv inställning är alltid trevligare för oss själva och för alla runt oss. Den ökar också din kreativitet som öppnar nya möjligheter till möten som du kanske annars hade missat.
 7. Ta kontakt med ditt hjärta. Meditera eller bara blunda och andas in i ditt hjärta. Känn den kärlek som finns där för dig, redan nu. Kärleksrelationen är bara en härlig krydda i livet, inget du behöver för att överleva. Viktigt att komma ihåg.
 8. Lev idag. Försök så långt du kan att acceptera din situation som den ser ut. Det är ofta när vi klarar av att släppa taget, som det helt plötsligt händer. Att kämpa emot det som råder, är självplågeri. Du är värd mycket bättre än det!
 9. Ändra din inre dialog. Vi kan bara ta emot så mycket kärlek som vi klarar av att ge till oss själva. Ingen annan kan respektera dig om du inte gör det själv. Affirmera, peppa och boosta dig själv allt du kan. Dålig självkänsla är mer regel än undantag hos de flesta av oss. Om du behöver, så ta hjälp. Ta bort dina egna blockeringar innan du går in i en relation, så att du kan ge dig de allra bästa förutsättningarna för lycka och långvarighet. Det är en väl värd investering.
 10. Omge dig med rätt energi. Är människorna runt dig stöttande eller klagande? Tänk också på hur du själv pratar med andra. Vi färgas av de vi umgås med, och det är svårt att attrahera det du vill ha tillsammans med vampyrer. Skulle jag tro…


/Susanne

Guidad meditation till hjälp att hitta platsen inom dig för maximal attraktion Hitta kärlek och din livskamrat

Blogginlägg från GreatBeing: 5 sätt att få bättre kontakt med din inre vägledning

För att kunna balansera genom livet så smärtfritt som möjligt, är det viktigt att kunna följa sin inre vägledning. När vi är och gör sådant som inte stämmer med vårt inre, kommer vi att stöta på patrull. Inne i dig finns något – du kan kalla det källan, din essens, själen eller vad som passar dig bäst. Detta något vet ditt syfte och har därför svaren på dina frågor.
 
Det finns olika sätt att komma i kontakt med denna källa.
Här följer några:

 1. Meditera. Ta en stund varje dag och sitt ner i 5 - 10 minuter. Känner du att frustrationen kommer, så sluta och kör igen nästa dag. Så småningom kommer du och den rastlösa kroppen att falla till ro. Behöver du hjälp att komma igång med meditation så kolla in vår gratiskurs Fixa meditationen.
 2. Promenera. Att komma ut och bryta av det du håller på med, ger dig en chans att komma i en annan stämning. Det tillsammans med rörelse gör att du öppnar dig för nya intryck, även inifrån.
 3. Gå ut i naturen. Du vet säkert att allt är vibrationer, energi. Trädens vibration stämmer väl överens med människans. När vi är bland träd så blir vi automatisk balanserade. Eftersom vi ’tonar in’ oss på den vibration som vi omges av, blir vi positivt påverkade av naturen.
 4. Rensa där du är. Av samma anledning som ovan, är det lika viktigt att se vilka vibrationer som omger dig i din vardag. Rensa bort skräp, avsluta det du håller på med, undvik personer som gör dig matt och orkeslös.
 5. Lyft dig själv. Den största anledningen till att vi inte hör vår inre vägledning, är att rösten i huvudet är så högljudd. Vi är många gånger upptagna av att prestera, kritisera och döma oss själva, jämföra och försöka vara bra nog. När vi gör det, slår vi samtidigt dövörat till för den inre rösten. Den håller nämligen aldrig med om sådant. Ju mera du kan peppa dig själv, desto närmare ditt inre kommer du. Om du tycker det är svårt att gilla dig själv, fråga ditt hjärta: Är jag ok? Det svaret som kommer direkt, är det du ska lyssna på.

 
Låt det vara kaos där ute, friden finns inne i dig. När du har hittat den, kan du lättare trassla upp vad som än finns där ute. Det på ett sätt som stämmer med dig, vilket gör att du känner dig nöjd och tillfreds med tillvaron.
 
/Susanne
Fixa meditationen

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter