BLOGG

Mellan himmel och jord

Den här bloggen kommer troligen att handla om allt mellan himmel och jord – för sådan är jag.
 
Men tanken är att du ska kunna hitta något i varje inlägg. Något som roar dig, väcker en fråga, eller svarar på en. Inte så att jag har dina svar, men kanske texten hjälper dig att nå fram dit själv?
 
Ta ingenting som sant – men avfärda heller ingenting utan vidare. Ta ställning. På så sätt får du ännu bättre koll på dina värderingar, och vad du kan stå för. Det gör dig mycket tryggare i dig själv.
 
Känn dig fri att skriva till oss, om vad som helst som dyker upp. Vi gillar det!

Blogginlägg från GreatBeing: Varför är det så svårt att släppa taget?

Vi har alla ibland jobbiga saker som ligger och skaver. Saken i fråga kommer upp igen och igen, sätter igång en inre dialog som inte leder någonstans. Det slutar oftast bara med att vi fortsätter vara arga, irriterade eller ledsna. Vi vet att vi ’borde’ släppa det, och det vore så skönt om vi bara kunde gå vidare. Ändå går det inte. 
 
Kan det vara så enkelt som att människan tar den lättaste vägen – den invanda?
Vid 35 års ålder kör vi till 95 % på autopilot. Det gäller det mesta så som tankar, känslor, föreställningar osv. Hur vår autopilot kör, beror på våra erfarenheter.

Det vi upplever är färgat av oss som person, och är på inget sätt sanningen. Inte ens 50 % av det vi lagrat i oss själva är sant. Ändå bygger vi våra föreställningar – det vi tror på – med information från det lagret. Det är lättare att låta autopiloten ta över än att göra en förändring i oss själva.
 
Hur kan en göra då?

 • Förlåta är det bästa sättet, och inte detsamma som att säga att något är ok! Det betyder bara att du bestämmer dig för att du är viktigare och större än saken i fråga.
 • Känn efter hur viktigt det är - inte bara idag, utan även i morgon och om ett år.
 • Vad vinner och förlorar jag genom att inte släppa taget? T.ex. vinner genom att slippa ta diskussionen/förlorar min frihet genom att inte släppa. Det finns alltid både och.
 • Vilka föreställningar har jag om det här? Vad i det här kan jag säga är absolut sant?
 • Om det handlar om en relation - ta reda på vilka behov den personen mötte hos dig, och ge dig själv det. Det hindrar dig dessutom ifrån att hamna i samma läge med någon annan.
 • Välj bättre tankar. Byt ut ord som: jag kan inte/jag vill inte/jag ska minsann osv. till jag väljer min egen hälsa framför allt annat/också det här kommer att passera/jag är starkare än jag tror.

 
Hur vi upplever vår tillvaro – oavsett våra omständigheter – är till 99,9 % upp till oss själva. Ja, det finns mycket vi kan göra för att ha det ännu bättre. Det kräver en insats, men det är inte svårt. Allt som behövs för att börja är medvetenhet. 
 
Som Eckhard Tolle säger:
Det är inte situationen som är irriterande, det är dina tankar runt den. Känner du att det stämmer, så är du redo för transformation. Om inte så behöver du lida lite till, och vi ses om några år. Varför vill du hellre vara i då eller sedan, istället för här och nu? 
 
Bortom föreställningarna är allt bra. Och du, om du inte orkar just nu, så är det också helt ok! Det är aldrig för sent.
 
/Susanne

Hitta den hjälp du behöver för att släppa taget bland våra guidade meditationer. GreatBeing Meditation

Egot har fått ett oförtjänt dåligt rykte. Av någon anledning så har det likställt med att VARA ego, vilket bara är ett uttryck precis som ’att vara cool’. Utan vårt ego skulle vi inte klara oss länge. Dess uppgift är att säga nej, att skydda oss, hindra oss från stupet och från faror.
 
Om jag gör egot till något oönskat, hur ska jag då samtidigt kunna acceptera och bli vän med hela mig själv?
 
När vi tar oss an den nya tiden som kommer nu, behöver vi ta hänsyn till egot för att inte hamna i ännu mer skam och skuld. Ingen behöver förlåta oss för det vi har gjort eller åstadkommit hittills. Vi behöver inte be våra barn om förlåt för att vi har förstört ’deras värld’. Deras värld är också vår värld, och vi har hela tiden gjort vårt bästa. Alla gör det, utifrån rådande förutsättningar. 
 
Världen är en spegelbild av mänsklighetens inre, och det är lätt att se att mänskligheten inte mår bra idag. När vi inte kunnat ändra andra och annat för att skapa balans i livet, så har egot gått in och försvarat oss efter bästa förmåga. Det har fått ta plats därför att våra rädslor har fått växa sig så stora och starka, vi står på randen till vad vi klarar av utan att stryka med.

Vi har inte varit egoistiska, vi har bara jobbat på fel planhalva. Vi har försökt ändra världen utanför, utan att förstå att vägen framåt är vägen inåt. Vi har inte vetat bättre.

Vår erfarenhet av oss själva i förhållande till vår omgivning bygger vårt ego. Alltså finns det lika många varianter som det finns människor. Att jobba med egot är att jobba med föreställningar, karaktär, förväntningar och framför allt sin syn på sig själv, totalt och i världen.
  
Det behöver inte tas bort, men behöver ’städas’. Det är en tillgång i många situationer. Alla behöver lära känna sitt ego och bli vän med det för att må bra. Så snart vi försöker ta bort något, eller vill ’bli av med’ något, så blir det svårt att acceptera oss själva helt och fullt. Vi behöver omfamna HELA oss, inklusive ALLA dess delar.
 
Vi ska inte behöva skämmas över en naturlig del av oss själva, inte över NÅGON del av oss själva. Det är ingen slump att vi är den komplexa varelsen som vi är, allt finns där av en anledning. Vi, var och en, är inget mindre än ett mirakel.
 
Egot kan rädda ditt liv – bli vän med det och ha en hjälte vid din sida! Jobba med dina rädslor, sök inåt, gör de förändringar som behövs med och inom dig själv. Sedan kan egot slappna av och sprida sitt ljus.
 
/Susanne
 
PS. Om du vill jobba med egot, så finns en guidad meditation till hjälp på vår YouTube kanal: GreatBeing Meditation 

Blogginlägg från GreatBeing: 5 tips som minskar oro

Vi vet att oro stressar vårt system, som kan påverka mage, hud, minne, värk och mycket mer. Eftersom oro är en lindrigare form av rädsla, så är det bra att försöka förstå vad det är som skrämmer. Om det som jag oroar mig för händer, vad skulle jag då vara mest rädd för?
 
Vilka knep kan vi ta till om oron är svår att skaka av sig?
 

 • Oro finns bara i framtiden, och framtiden existerar inte. Det enda som kan existera är här och nu. Därför är det alltid bra att hämta hem sig själv till här och nu när oron dyker upp. Är det något jag är rädd för just i det här ögonblicket? Det som jag tror ska hända sedan är inte här ännu, och det är inte ens säkert att det någonsin kommer.
 • Oro finns bara i tankarna, och de är aldrig sanna. Eftersom oro ligger i framtiden – som inte har hänt än – så kommer oron från något som mina tankar hittar på just nu. Mina tankar är en repetition av saker jag varit med om tidigare. De bygger alltså inte på sanningen om vad som ska komma framöver, utan spelar bara upp repriser som den vet att jag brukar fastna i. Lägg ditt fokus på en trevligare tanke. Minns att en tanke aldrig kan vara lika envis som din vilja!
 • Oro bygger alltid på känslan av du inte ska kunna hantera det som händer. Det kan du. Det kanske inte alltid blir som du har tänkt, men du kommer att kunna ta dig igenom vad som än händer. Se tillbaka på ditt liv och påminn dig om de tillfällen som du redan har klarat av. Vi är oftast mycket starkare, smartare och mer handlingskraftiga när det verkligen behövs, än vad vi tror.
 • Oro hänger alltid ihop med förväntningar. En förväntning jag har på någon, eller på något som ska hända eller inte hända. Det kan också vara en förväntning som jag tror att någon annan har på mig. När vi släpper förväntningar och tar saker som de kommer, och människor som de är, så slipper vi oroa oss i onödan. Det här kan vara lättare sagt än gjort. Påminn dig om att du inte vet, och försök vara öppen för att det finns många möjligheter.
 • Oro finns aldrig i hjärtat. Ta några djupa andetag in i hjärtat och känn hur du smälter ihop med det. Hjärtat är kroppens ankare av frid och ro. Där finns alltid bara kärlek, och aldrig rädsla. Vi kan inte uppleva de två känslorna samtidigt. När du går till hjärtat så väljer du kärleken och lugnet. Gör det så ofta du kan, av omtanke och respekt för dig själv.
 • Oro är en osäkerhet, och vanligare vid låg självkänsla. Värdet av inre arbete är oändligt. En stark självkänsla ger en inre trygghet, som kan bädda in oron i en mjuk filt och ta hand om den. Så kan du också göra med din självkänsla, och därmed minska oron. 

 
/Susanne

Blogginlägg från GreatBeing: 5 bra anledningar till förändring

Eftersom förändring är en förutsättning för att växa som människa, längtar de flesta av oss efter den. Det är helt naturligt och om vi verkligen tänker efter så förstår vi att den förändring vi vill se, kommer inifrån oss själva. 
 
Samtidigt som vi vill ha förändring, spjärnar vi emot den. Uttrycket ’vi vet vad vi har, men inte vad vi får’ kommer ur vår rädsla för det okända. Det kostar mindre energi och kraft att göra det vi alltid har gjort, vi kan slå på autopiloten oftare. Det kända och vana ger en falsk känsla av trygghet som vi tror att vi inte klarar oss utan.
 
Varför förändring?
 

 1. Vi kan bli av med större delen av våra rädslor och därmed minska stressen i kroppen. Den tillvaro vi upplever varje dag, är helt och hållet vårt eget verk. Likaså den tillvaro vi upplever i morgon. 
 2. Bättre klara av att hantera situationer och personer utan problem. Vi lär känna oss själva bättre, därmed kan vi lättare se vad som är viktigt och inte. Saker och ting ’fastnar’ inte, vi tar inte åt oss, eller tar onödigt ansvar för andra.
 3. Öka känslan av inre trygghet. Samtidigt som vi växer som människa, får vi bättre tillgång till vår inre värld. Där finns inga frågetecken, utan vi vet vårt eget värde och vad vi vill. Det gör att vi står stadigare och går med säkrare steg.
 4. Genom personlig förändring kan vi påverka ALLT i en positiv riktning. Det som händer i världen är en konsekvens av vårt kollektiva beteende. Det är vi tillsammans som har skapat världen som den ser ut, vi kan inte längre skylla på andra.
 5. Vi kan göra egna val. 99 % av det vi gör, säger och tänker styrs av vårt undermedvetna. En naturlig del av förändring är nya insikter och ny medvetenhet. Utifrån dem kan vi sedan göra nya val vad vi vill göra, säga och tänka. Resultatet blir en helt ny tillvaro, dagar av jämförelse och osäkerhet blir istället meningsfulla och glädjerika.

 
Det finns säkert 1000 anledningar till, vilka kommer du själv på? Påminn dig om fördelarna för att våga kliva in i förändring, eller fortsätta förändras. Att börja är alltid det svåraste steget, låt inte motståndet ta över. Kom ihåg att förändring sker därför att du vill, inte för att du måste. Du är alltid ok precis som du är!
 
/Susanne

Blogginlägg från GreatBeing: Logga ut och möt dig själv

Kanske behöver du också logga ut och möta dig själv en stund? Så här i slutet av året brukar jag ta chansen att boosta och berömma mig själv för allt jag faktiskt åstadkommit. Det kan ibland kännas som om en inte har ”gjort någonting”, men när vi ser närmare så finns det alltid en massa saker som dyker upp. Det är så oerhört viktigt för livsglädjen och självkänslan att vi uppmärksammar allt bra vi varit med om.
 
Jag brukar se tillbaka och uppmärksamma vad som varit bra, och vad som varit mindre bra. Eller kanske ska jag säga, vad som känts bra och mindre bra, eftersom det är känslan som visar om jag trivs eller inte. Jag tar fram papper, penna och kalender, och skriver ner allt som påverkat mig. Vad som lyft mig och vad jag kan lära mig något av. 
 
En sådan reflektion kan jag verkligen rekommendera. Det är lätt att ”bara köra på”, men vi kan inte skapa den tillvaro vi önskar utan att först bli medvetna om hur det verkligen ser ut där vi står nu. Vad har du gjort under året som är i linje med dina drömmar? Finns det något som fått dig på avvägar från dina delmål? I så fall vad kan du lära dig av det? 
 
När du gör din reflektion så tänk inte bara på t.ex. jobbprestationer. Ta också med:

 • familj och vänner 
 • fritid och nöjen
 • olika insatser – även om de kanske inte synts kan de ha förgyllt din eller någon annans dag.
 • gamla föreställningar som eventuellt har dykt upp under året och ställt till det för dig – kanske som du trodde var borta?
 • vad vill du bygga vidare på och stärka? 
 • vad är du redo att släppa taget om?
 • vilka egenskaper hos dig själv vill du lyfta fram mer och finns det någon som du vill låta sjunka tillbaka? Vi har alla egenskaper i oss och – med lite mod det erkänner jag – kan vi välja vilka egenskaper vi vill ska få ta störst plats.

All förändring börjar med medvetenhet och ett litet, litet steg i en annan riktning. Men du, gör ingen förändring därför att du känner att du borde eller måste. Bara förändringar som leder till ditt välmående och glädje är värt att lägga tid och energi på.

 
Nu tar jag en välförtjänt semester resten av året! Loggar ut från sociala medier och kopplar upp en intern linje till mitt inre. 
 
God Jul och Gott Nytt År – Vi ses 2021 som vi tillsammans gör till ett helt fantastiskt år!
 
/Susanne

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Arkiv

Länkar

Etiketter